SMK Open: Mega online art kunst gavebod

Af Marina Aagaard, MFT Mega nyhed om en mega udstilling: SMK Open. Statens Museum for Kunst lægger værker på nettet. 30.000 af værkerne kan man frit downloade til tryk! Statens Museum for Kunst, der ligger i Københavns centrum, rummer Danmarks største kunstsamling med nye og gamle kunstværker.

SMFK Open Art online internet kunst Vilhelm HammershøiUsynlig kunst

Desværre er langt den største del af vores alle sammens kunstsamling usynlig. Når man besøger museet, ser man kun 0,7 procent af alle værkerne, som ligger gemt i kælderen og i magasiner!

SMK Open

Nu lægger SMK 40.000 kunstværker på nettet og skaber en kæmpe online kunstsamling. Jonas Heide Smith er leder af det digitale projekt: "Hvis man skal se den [kunsten i kælderen], er den digitale vej nærmest den eneste mulighed" (JP 29.11.2019).

Kunst online

Fredag d. 29.11.2019 blev ca. 40.000 digitaliserede værker tilgængelige på siden SMK Open.

Gavebod for grafikere

Det helt særlige ved udstillingen er, at omkring 30.000 af de digitaliserede værker kan frit downloades og anvendes, fordi de ikke længere er beskyttet af ophavsret, hvilket blandt andet omfatteren billeder af Skagensmaleren Anna Ancher og den verdensberømte maler Vilhelm Hammershøj (ophavsmand til de fem billeder i indlægget). Statens Museum for Kunst’s samling består af mere end 250.000 objekter og museet arbejder løbende på at digitalisere dem. På Open siden kan man læse: Fra det tidløse mesterværk til den beskedne skitse: Kom tæt på kunsten og find tekst, billeder og 3D-scanninger til fri brug i dit eget projekt. Hele 15.000 af værkerne kan downloades i så høj kvalitet, at de kan bruges til tryk på plakater og puder eller bruges i bøger og opgaver - et slaraffenland for kunstelskere, studerende, skribenter og grafikere. Søgemulighederne er: Fri søgning Find kunstner Avanceret søgning Vælg farve Fantastisk. Museumsbesøg er 'kultur på recept', sundt for krop og sjæl. Måske er det samme også tilfældet ved et online besøg, hvor man kan udforske tusindvis af kunstværker. Læs mere: Statens Museum for Kunst SMK Open Vilhelm Hammershøi (Wikipedia) Kultur på recept: Kunst gavner hjernen og kroppen