Kend din træningsform: Bodymind, mind-body, træning

Af Marina Aagaard, MFT Bodymind, krop-sind, aktiviteter er oppe i tiden: Et alternativ eller supplement til høj-intensiv træning. Bodymind bølgen startede allerede i 90'erne i USA som en form for modreaktion til den ofte 'hårdt-pumpede' aerobic og bodybuilding stil. Men hård og blid træning kan gå hånd i hånd som det ses i dag, hvor hold med yoga, stretching, mobility og afspænding har vundet indpas i fitnessregi. Bodymind mindbody stretching Unsplash

Hvad er bodymind træning?

Bodymind, i engelsk-talende lande kaldet mind-body, træning er en overordnet betegnelse for træning, der aktivt involverer både kroppen og sindet, der ofte ses som separate områder, selvom det ikke er muligt at adskille krop og bevidsthed. Krop-sind træning kan lyde alternativt, men betyder bare, at det er fysisk aktivitet, der udføres med en indadrettet opmærksomhed, eventuelt en eftertænksom eller meditativ tilstand med koncentration omkring åndedrættet og oplevelsen af nuet, mindfulness. Der er mange former for fysisk aktivitet, som kan kaldes bodymind træning; DMT, dance movement therapy, Alexander teknik, Feldenkreis, NIA, neuromuscular integrative action, qi gong, kinesisk helbredelses- og meditationssystem, og tai chi, kamp- og overlevelseskunst. Populære bodymind hold, med eller uden fysisk aktivitet, omfatter:
  • Afspænding
  • Meditation
  • Mindfulness
  • Qi gong
  • Tai chi
  • Yoga
Der er utallige positive effekter ved bodymind træning. Ud over de fysiske forbedringer, øget styrke og udholdenhed, forbedret smidighed, motorik og balance, er mange bodymind træningsformer hver for sig eller i diverse kombinationer effektive midler til afhjælpning eller lindring af depression, smerte, gigt, forhøjet blodtryk og hjertesygdom.

Hvordan foregår bodymind træning?

Bodymind træning kan foregå som individuel træning eller på mindre hold, hvor instruktøren har mulighed for at instruere og vejlede individuelt i øvelserne, der kan være helt stationære, stående, siddende eller liggende - eller med bevægelse som i tai chi eller kampsports- eller dansebaseret træning. Bodymind træning og teknikker kræver især i starten tid til instruktion og gradvis progression, så det optimale er træningsseancer a 90 minutters varighed, selvom 60 minutter er det typiske i fitness regi. Selv 5-10 minutter er bedre end ingenting og bidrager til en komplet træningsoplevelse.

Hvor ofte og hvor længe træner man?

Det afhænger af træningsform og intensitet. Fra 5-90 minutter. Det kan med fordel være en daglig praksis, i små mængder eller større mængder. Eventuelt 2-3 gange om ugen på hold.

Hvor kan man træne bodymind træning?

Det er oplagt til hjemmetræning eller på særlige hold - inde eller ude. Udbydes i fitnesscentre, foreninger, aftenskoler, særlige institutter og som del af lukkede forløb i behandlingsøjemed; som terapi eller forebyggende.

Hvem kan træne bodymind træning?

Det er for stort set alle målgrupper og aktiviteten kan tilpasses behov og rammer.

Fordele

+ kan udføres af stort set alle + kan samtidig forbedre smidighed, balance, motorik; afh. af form + kan forbedre koncentrationsevne og opmærksomhed + kan medvirke til at reducere uro, stress og depression + kan forbedre koncentrationsevne + kan mindske risikoen for stress og sygdom

Ulemper

÷ kan være krævende i starten, fordi træningen er uvant ÷ kræver en vis viden om teknikker - afhængigt af træningsform ÷ kræver regelmæssig træning for størst udbytte

Træningseffekt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Mental sundhed ; afhænger af træningsform ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Kondition ; er ikke formål ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Koordination ; varierer fx del af tai chi ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Styrke ; er ikke formål ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Smidighed ; varierer fx i yoga del af træningen

Referencer

Blandt andre: FU Mindfulness Foredrag 24.08.2017. Dansk Center for Mindfulness HOLDTRÆNING - Motivation, metodik og målrettet træning (bog)