Slap af: Modvirk inflammation: Mind-body balance

Af Marina Aagaard, MFT Vild med høj puls? Sved på panden? Det er sundt og livgivende. I passende dosis. Slap af for at sikre en sund balance. Dubrovnik_Croatia_balance_Marina_Aagaard_blog_fitness

Slap af

For stor mængde høj-intensiv træning (med for kort eller for ringe restitution) kan resultere i stress og overbelastning. Vær varsom, hvis du i forvejen er presset i hverdag eller fritid. Nogen reagerer under pres godt på høj puls, mens andre reagerer dårligt. Sørg for afslapning og genopladning. Det gør topatleter. For at sikre optimal restitution. For at forbedre præstationen. Desuden kan afslapning i form af bodymind aktiviteter potentielt være med til at reducere inflammation i kroppen og være med til at forebygge, behandle eller lindre relaterede sygdomme.

Bodymind motion for sundhed og præstation

Bodymind, mind-body, aktiviteter som yoga, qi gong, tai chi, meditation, mindfulness og åndedrætsøvelser har vist sig at kunne:
  • Sænke vejrtrækningsrytmen
  • Sænke blodtrykket
  • Mindske stress
  • Fremme afslapning og restitution
  • Forbedre søvnkvaliteten
  • Mindske inflammation (eventuelt indirekte)
  • Forbedre koncentrations- og præstationsevne
  • Øge velværet
Sundhedsstyrelsen anbefaler fysisk aktivitet med moderat og høj intensitet. Ud fra træning og observationer af topatleter og motionister - og egne positive erfaringer - vil jeg anbefale det samme og gerne uddybe; skab et endnu bredere spænd: Dubrovnik_Croatia_stretching_Marina_Aagaard_blog_fitnessPres din egen grænse i den høje ende og den lave ende. Sørg for en sund balance via afslapning af høj kvalitet: Sæt tid af til at komme helt ned i omdrejninger. Skab sund balance i krop og sind med et spektrum af fysisk aktivitet og træning i forskellige gear. Superlav, lav, moderat, høj og superhøj intensitet Marina Aagaard, fysisk træner Dubrovnik_Croatia_yoga_Marina_Aagaard_blog_fitnessGod træningslyst. Læs mere (et lille udvalg d.d., mere følger): Taiji: Natures best anti-inflammatory Irwin et al. (2015). Cognitive Behavioral Therapy and Tai Chi Reverse Cellular and Genomic Markers of Inflammation in Late-Life Insomnia: A Randomized Controlled Trial. Biopsych. Mindfulness: Mental sundhed kan trænes
Foto: Henrik Elstrup. Morgen ved Dubrovnik, Kroation. En ualmindeligt flot by med en imponerende bymur, fæstningsværk  (kendt fra Game of Thrones). Anbefalet. Men byen er overrendt af krydstogtturister, så stå tidligt op.