Cuba rejse: Dag 2: Santa Clara og Che Guevara

Af Marina Aagaard, MFT Vi vågner op i Santa Clara, Cuba, cirka 280 km bilkørsel sydøst for Havana. Her vandt Che Guevara nytårsaften 1959 en afgørende sejr under revolutionen.

Santa Clara

Santa Clara ser ud som en lille hyggelig by, men er hovedstaden i provinsen Villa Clara og Cubas femtestørste by indbyggermæssigt. 242.402 (2011). Jeg ville have sovet længe, men hanen galer højt og trist fra omkring klokken 5. Henrik mener, at den har savnet sin hustru siden klokken 21.00 i går aftes (da vi fik ’pollo’ …). Så vi står op. Til et kæmpestort morgenbord. Der er dækket op i tagrestauranten klokken 7. Kaffe, mælk, mangojuice, frugt, to slags marmelade, peanut butter, Der er også cornflakes, majs og flere forskellige slags kager. De tre ting får dog lov at stå. Værtsparret i vores Hostal Catalejo, 157 Serafín García (Nazareno), tilbyder også æg, stegt eller omelet, som Henrik takker ja til. Pris cirka 320 DKK for værelse inklusive morgenmad. Jeg skal have hævet penge, CUC’s, nu, fordi det gik så hurtigt i lufthavnen, at jeg desværre ikke fik hævet der (det går jeg ud fra, at man kan). Jeg siger ”ATM”, bancomat?” og vores vært nikker ja, ja. Og så går han med os hen i byens centrum. Jeg ville ikke ulejlige ham, men han insisterer.

City Centrum

Vi kommer til byens flotte plads. Her ligger blandt andet teatret Teatro la Caridad, som er et meget flot teater fra 1885. Desværre finder vi først efter at vi har forladt byen ud af, at det er lige så flot indvendigt og det er muligt at komme inden for og se det. Ved pladsen skulle der være en bank, men der går han ikke hen. Derimod går han hen til et vekslecenter. Uha. Der er kø udenfor. Inden for står der en vagt og holder øje. Når en kunde går ud, bliver en anden lukket ind. Fordi vi er sammen med vores vært, bliver vi dog begge lukket ind. Der er dog kun en af os, som må komme hen til en af de fire kasser; det bliver mig. Først skal jeg aflevere mit pas til kontrol. Så giver jeg mit kreditkort og for at undgå misforståelser har jeg skrevet en seddel, 500 CUC i små sedler, ca. 3000 DKK til alle ugens madkøb og småudlæg. Manden bag glasset skubber sedlen tilbage med 16,50 påskrevet. Hans kommission. Det må jeg acceptere. I forvejen er der et veksle- eller transaktionsgebyr, som kan være mellem 3-5-10 % af beløbet. Størst, hvis man forsøger at veksle US dollars, der ikke er populære. Efter en rum tid - efter at kassereren har kørt mit kreditkort igennem maskinen - får jeg det tilbage med en rysten på hovedet. Det går ikke, for højt beløb. Vi prøver igen med 400, det går heller ikke. Til sidst lykkes det med 300, som jeg får udbetalt i små sedler og 1 CUC mønter. De udleveres sammen med beskeden om, at nu er mit kreditkort spærret af sikkerhedsmæssige årsager. Det er ikke nemt (heldigvis har Henrik også sine med). Efter denne oplevelse siger vi tak til værten som har været til stede under hele seancen. Ligesom Henrik i behørig afstand af kassen. Vi går rundt i Santa Clara. Først rundt i den historiske bykerne.

I de små gader

Så lidt i de små gader bag de centrale pladser. Her er der flotte og forfaldne bygninger i en skønsom blanding. Og midt imellem amerikanerbiler, Ladaer og scootere er der hestevogne.

Revolutionspladsen

Vi går til byens udkant til Plaza de la Revolución og det store Memorial Commandante Ernesto Che Guevara. Rundt om i byen er der mange referencer til Che Guevara og revolutionen. Så går vi forbi busstationen og en kirke, Iglesia Santa Clara de Asis, retur hen til Parque Leoncio Vidal, byens store plads med en band stand, orkesterplads, og mange bænke i de spredte træers skygge. Hele pladsen er omgivet af smukke bygninger fra kolonitiden. Eneste undtagelse er Emisora Radial CMHW, radio- og tv-bygningen, en grøn betonklods med mange skudhuller … Humoristerne (vittighedsmurmalerne) erklærer krig mod krigen. Like! Blandt andet en (freds)due, der forretter sin nødtørft på en soldat ...           Efter at have gået rundt i Santa Clara og fotograferet i 3-4 timer - bygninger, biler og murmalerier med budskaber - går vi tilbage til vores værter og betaler. Han går med Henrik hen til den aflukkede parkeringsplads og efter et øjeblik er de og bilen tilbage. Vi pakker den og kører efter værtens anvisninger ud af byen. På vej ud af byen kredser mange store sorte fugle (ørne?) rundt over vejen. De svæver også i stort tal over de skovklædte højdedrag. Et spændende landskab (desværre ingen fotos herfra, fordi vi ikke kan stoppe på den smalle vej). Klokken er over middag og vi er på vej længere sydpå.