Nye vaner i lange baner: Nytårsforsæt der holder

Sådan du når, dine mål i år! I januar måned hvert år handler mangt og meget i TV, aviser og magasiner om nytårsforsæt og slankekure. Men mange nytårsfortsæt og slankekure går i vasken. Hvorfor? De er ikke konkrete nok; mangler mål, plan og handling. Realisme er ofte også en mangelvare. Realitet: Hvis det har taget 30 år at opbygge x antal dårlige vaner, udryddes de ikke på 3 uger med et 'quick-fix'.

Nye vaner i lange baner

Vil du gerne have bedre vaner?  Vilje og målsætning vejen baner. Og handling efter SMARTe planer;  så når du målene, før du aner. Sådan når du dine mål i år; Sæt mål, lav plan og skab handling efter:

SMART-modellen

Specifikt - gør det, der sigter lige frem imod målet. Vær konkret og fokuseret.

Måleligt  - sæt målbare (præcise; kg, cm, sek.) mål og delmål, det sikrer succes.*

Accepteret - stå fast og lad familie og venner kende dine mål og bakke dig op.

Realistisk - du kan sagtens have et drømmemål, men det nås lettest via mindre delmål.

Tidsbestemt - sæt dato på mål/delmål; chancen for at nå mål forbedres markant. *Mere om Målrettede Mål
  • Skriv dit hovedmål og din måldato ned. Det skal nedskrives: Skriv også hvorfor det er dit mål - gerne så mange grunde som muligt - så du holder ved.
  • Skriv for hver 1-2 måneder dit delmål og din handlingsplan.
  • Skriv for hver 1-2 uger de helt konkrete handlingsplaner; gerne små skridt, en holdbar vej til varig vaneændringssucces, fx: 2 skiver hvidt brød mindre pr. uge, 1 sodavand mindre pr. uge og øg motionen med 2-3 x 1-5 minutter per uge. Fidusen: Med en overskuelig indsats får du en akkummuleret effekt uge for uge.
  • Tjek dig selv nu! Hvordan er din sundhed og form lige nu?  En af årsagerne til at mange gode fortsæt ebber ud er, at man 1) glemmer udgangspunktet og 2) ser ikke fremgangen. Og så mister man sin motivation. Derfor er det smart at tjekke status nu og her (mål fx livvidden og tag et foto i undertøj). Opstil ud fra status realistiske mål og delmål. Og tjek hver måned (eller 2.-3. måned), hvordan det skrider fremad. Det øger motivation og vedholdenhed.

Mere stof til nye vaner

Har du set diverse sundhedsprogrammer på TV, hvor deltagerne starter med en test og tænkt "det kunne jeg også tænke mig at prøve"? Så er bogen Sundhedstjek og Formtest for dig (og andre med interesse i sundhed). Den fås hos (net)boghandlere, farve, 128 sider, 148 DKK. Bogen har motiverende mini-tests af sundhed og fitness og inspirerende skemaer, Fitnessbarometer og Fitness Profil, der giver overblik og styrker din motivation. Plus talrige tips til tiltag, der er overraskende overkommelige og lige til at gå til.

Læs mere:

How to Make (and Keep) a New Year's Resolution   Grafik: Aron Visuals (c) Unsplash.