Kropsideal M/K: Den perfekte krop

Marina Aagaard, MFT Næsten halvdelen af alle 15-årige piger - 47 procent - føler sig overvægtige. Kun 13 procent er overvægtige ... At den følelse også gælder mange voksne kvinder (og mænd), skal man bare åbne et dameblad eller mandemagasin for at at konstatere - eller tjekke de sociale medier, hvor mange manipulerer deres fotos, selvom det er unødvendigt. Uanset alder og køn: Man har fået 1 stk. krop i gave. Den må man være taknemmelig for. Behandler man den godt, kan man gøre helt utrolige ting med den. Hvad er den perfekte krop? Idealet? Her er min mening og forskernes fund. Nederst link til pigers mening; Videnskab/Talk. Den perfekte kropAphrodite (Venus de Milo) kopi (pasja1000 from Pixabay). Original findes på Louvre Museum, Paris.

Den perfekte krop?

1. En rask krop

Det er min mening. Det lyder måske lidt som påtaget "sund mening"? Jeg kan sagtens blive imponeret over en veltrænet flot krop, men ellers har kroppens udseende i.f.t. "perfekthed" - egen og andres - aldrig været noget jeg har været særligt optaget af trods mange år i fitnessmiljøet. Tidligere fokuserede jeg mest på fysik og præstation, men efter at vigtige (også yngre) personer omkring mig er blevet meget syge, tænker jeg især over, at man bør være glad og taknemmelig, så længe man har en rask krop og kan de ting, man gerne vil. Det budskab vil jeg gerne sprede og håber, at flere slapper af og glæder sig over/accepterer egen krop - i stedet for at spilde tiden med at måle sig selv ud fra andre og ærgre sig. Tiden kan bruges bedre; gøre noget godt for sig selv - en lang tur i skoven, idræt med familie/venner, en motiverende holdtræningstime eller et svømmehal/spa besøg.

2. En stærk, stabil, udholdende, bevægelig krop

Det kan relativt nemt opnås med motion i moderate mængder. I flere amerikanske fagartikler har der været fokus på, at en personlig træner eksempelvis heller ikke behøver at have en 'perfekt' (slank?) krop. Viden, godt humør, motivation og evnen til at formidle er langt vigtigere. Indrømmet; mange veltrænede trænere tiltrækker kunder (især i starten), men hvis den gode figur ikke er ledsaget af faglighed og motivationsevne, forsvinder kunderne før eller siden. 

3. En normalvægtig krop*

Den kan opnås/vedligeholdes, ikke via kur, men med almindelig (fornuftig) mad og motion. *Lidt sul gør ingen skade, mens lidt for meget kan være starten til mere. Derfor er det en fordel at holde/bevare vægten nogenlunde stabil og 'normal' for ens egen skyld.

4. En krop med et godt hoved

En krop med et hoved med et generelt godt humør. Det er afgørende for mental (og fysisk) sundhed og velvære. Man bør se helt bort fra film og sociale medier, hvor en meget stor del af billederne er manipuleret. Kun et lille fåtal har særligt gode gener eller bruger det meste af tiden på træning. Man bør fokusere på eget fysisk og mentalt (og socialt) velvære. Man må spørge sig selv: Hvor langt vil man gå, hvor megen tid vil man bruge? Hvilke kostmæssige afsavn vil man lide - afsavn er kropsligt og mentalt en rigtig dårlig ide, der oftest på kort eller langt sigt har negative konsekvenser.

5. En idealkrop (?)

Kropsidealer ændrer sig hele tiden, så dem kan du ikke regne med. Den eneste farbare vej er at accepterer, at man allerede har sin idealkrop, dvs. sin egen krop som den er skabt og evt. fysiske opgraderinger, som man foretager med fysisk aktivitet og motion. Dygtige naturlige bodybuildere er enige i, at muskelform og -placering kan man ikke gøre så meget ved, men man kan forme kroppen mere end man umiddelbart tror [Man kan endda fo rimeligt gode resultater med lidt]. En sund og robust krop giver overskud, hvilket ofte påvirker det mentale, så man synes at det hele er lidt mere ideelt.

Videnskab.dk: Kropsidealer for mænd og kvinder:

  • Fra naturens side er vi kodet til at finde nogle bestemte træk ved kroppen tiltrækkende. Det skyldes, at vi gerne vil finde en partner, der kan sikre både vores og menneskehedens overlevelse. -
  • Kropsidealet for mænd: Opbygget omkring muskler. En muskuløs mand signalerer nemlig, at han kan tage sig af sin familie. (...). En muskuløs krop signalerer, at man er en succesfuld mand. [personligt kan jeg komme i tanke om mange succesfulde ikke-muskuløse mænd og omvendt]. -
  • Kropsidealet for kvinder: Den slanke og ungdommelige kvinde. Man vil nemlig gerne have en kvinde, der signalerer, at hun kan føde børn. [det har nu dog vist sig at både overvægtige og knapt så unge kvinder kan føde børn ...]. - Heldigvis har kvindekropsidealet ændret sig: I 50'erne var den kurvede krop eftertragtet. I 60'erne var den slanke/magre krop idealet. I dag dyrkes særligt den stærke krop. (Videnskab). -
  • Kropsidealer kommer i dag mest fra sociale medier. Det er ikke længere kun de fjerne Hollywoodstjerner, der viser sig frem, men også dem, vi går på arbejde eller i skole med.
I videoen siger, YouTuber Katrine Absalonsen:
"Jeg ville ønske, at vi overhovedet ikke havde noget kropsideal. Jeg synes, det lægger et enormt pres på især unge kvinder".
Det er hørt. Lav en ny bølge/trend: Lig ikke under for idealer. Vær glad for din egen idealkrop.

Læs mere (link til video):

Videnskab.dk: Hvordan ser den perfekte krop ud?