At rejse er at løbe? Or not? Top ide til kilden i maven

Af Marina Aagaard, MFT Weekend. Vi læser avisen. Henrik rækker mig modstræbende tillægget: Rejser. Et fristende inspirationskatalog. At rejse er at løbe Marina Aagaard blog fitness Mit øje bliver straks fanget af JP artiklen med overskriften: Man skal helst være lidt tosset: Her er årets hårdeste og smukkeste maratonløb. Jeg har endnu ikke løbet et maraton (men kan prale af at min søster har gjort det med lethed). Det fanger heller ikke umiddelbart min interesse, men det gør derimod starten på manchetten: (lille tekst i en artikel; resumerer kort, præcist hovedpointer af indhold, ofte fremhævet med fed):

For nogen gælder at rejse er at løbe (...)

I artiklen fortæller redaktør Tom Nørgaard at der rundt om i verden er særlige spændende løb. De, der fremhæves, både for deres ekstreme anstrengelser, men også unikke rejseoplevelser, er:
 • Dead Sea Marathon, Jordan
 • Great Wall Marathon, Kina
 • Jungfrau Marathon, Schweiz
 • Big Five Marathon, Sydafrika
 • Midnight Sun Marathon, Norge
 • Inca Trail Marathon, Peru
 • Anetlope Canyon Ultra Marathon, Arizona, USA

Oplevelser

Lyder spændende, altså især destinationerne og sightseeingmulighederne. For dig - og mig - der endnu ikke har ønsket eller trænet til maratonløb, kan ideen overføres til andre løb. Altså ikke kun "aktiv ferie" med gang eller løb rundt i kvarteret, men en arrangeret event med andre deltagere. Foto: London, jeg er på vej opad.

Fordel ved at rejse for at løbe

Fordelene ved at rejse ud lokalt eller internationalt for at deltage i en event, et løb uanset art, stort eller lille:
 • Du besøger et andet sted (by eller land) end de vante omgivelser.
 • Du ser et anderledes ukendt/kendt sted, måske endda udenfor sæsonen.
 • Du møder de lokale på tætteste hold.
 • Du får lejlighed til sightseeing før eller efter begivenhed.
 • Du får mere - eventuelt særlig insider - sightseeing undervejs i løbet.
 • Du deltager i en aktivitet sammen med andre, der er en særlig energi og stemning.
 • Du får et mentalt boost, når du har gennemført noget særligt/anderledes/'et andet sted'.
I næste måned er der fx maraton i Rom. Kunne jeg løbe et maraton var jeg taget af sted for at komme til Rom igen, igen, igen. Sidst jeg var i Rom opdagede jeg desværre for sent at der var et natløb på 5-10 km igennem byens smalle gader. Et lille (kort) løb med store oplevelser.

Mulighed 1:

Skal du på ferie et sted, så tjek eventuelt lokalområdets hjemmeside og se om der er særlige begivenheder eller løb. Når man alligevel er af sted, kan man lige så godt tage det hele med. Mange løb er i øvrigt forbløffende billige at deltage i.

Mulighed 2:

Undersøg motionssider. Eller lav en google søgning. Er der spændende motionsarrangementer? Enten i et land, du drømmer om at komme til, eller i et land, som du måske ikke før har overvejet at besøge? Af og til bliver man meget positivt overrasket, når man besøger ukendte steder.

Forskellige løb

Et løb behøver ikke at betyde (kun) løb. En event, et 'løb' (med krop uden udstyr) kan omfatte vidt forskellige discipliner: Marcher, vandreture, korte løb, lange løb, bjergløb, byløb, natløb, forhindringsløb (lette eller svære), orienteringsløb, skattejagt (geo caching) eller trappeløb. Det kan være for godgørende formål, for sjov, for race bling (medaljer til alle) eller rigtige medaljer eller en placering på verdensranglisten! I mange løb deltager både eliten og motionister (eventuelt forskellige starttider). Har du aldrig deltaget i et løb/motionsevent - evt. i udlandet - så prøv det. Min personlige erfaring er, at tilmelding kan være enten supernemt eller ret bøvlet, men det er det værd: En oplevelse for livet og man bliver topenergisk i tiden lige efter. Indrømmet: Lige før løb er jeg ret nervøs og fortryder, men bagefter føler jeg mig som Lara Croft! Sidste år deltog jeg for kun tredje gang i mit liv i "løb". 1. gang var Ugelbølleløbet (5 km) 2014, 2. gang var Copenhagen (Zoo) Tower Run, 2015, . 3. gang var Verdens Hårdeste Kilometer (trappeløb), Valtellina! (top foto), 2018. Det sidste var ekstremt, men et seriøst påskud for en rejse til Italien. Selvom det løb var slemt, blev jeg helt høj af den utroligt gode stemning ved løbet. Der var både eliteløbere og motionister, alle talte med alle, og der var en meget afslappet stemning før og efter. Og bonus'en var selvfølgelig, at der var ubeskrivelig flot sightseeing undervejs. Det var alt i alt så god en oplevelse, at det opsøgte jeg to gange mere i 2018: Superstejlt trappeløb i Malegno, september (herover), og klassisk tårnløb i London, november. Den samme (rejse) oplevelse, vil jeg gerne opleve igen. I denne uge har jeg meldt mig til et specielt løb i en helt særlig by. Om to uger. Jeg er lidt nervøs, men også spændt. Man behøver ikke at være tosset for at ville opleve den der kilden i maven; Vores forventning til det, vi ikke kender, får det til at kilde. Prøv det.