Boganmeldelse: Tænkepauser Sundhed

Af Marina Aagaard, MFT En sund sjæl i et sundt legeme. Det lyder godt, men kræver sin mand - og kvinde. Sådan starter teksten på bagsiden af den lille nye bog i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag.

Ord fra en AU sundhedsprofet

Bogen er skrevet af sundhedsprofet Lars Thorup Larsen fra Aarhus Universitet. At der ikke er de vante lyserøde standard sundhedsbudskaber i værket, afslører sidste del af appetitvækkeren:
Det er ren indbildning at tro, at vi har fuld kontrol over vores eget velbefindende. Sundhed er i dag en helt uopnåelig tilstand.
Alligevel købte jeg bogen, sundhedsnysgerrig som jeg er. Tænkepauser Sundhed boganmeldelse Marina Aagaard

Tænkepauser Sundhed

Det er ikke en vanlig sundhedsbog; nej, intet om kost, motion og motivation. Det er en lille bog. Relativt hurtigt læst og nogenlunde let læst, men ikke let; man begynder at spekulere.
Den medicinske videnskab har gjort så enorme fremskridt, at der nærmest ingen sunde mennesker findes mere. Aldous Huxley, forfatter (1946)
Temaet er sundhed; hvordan sundhedsdefinitionen og begrebet 'sundhed for alle' opstod og kommentarer til sygdom og sundhed; et debatoplæg til tidens diskussioner om sundhed og livsstil for den enkelte og for samfundet.

Sundhed bog indhold

Fem afsnit:
  • Sundhedsforkæmpere eller sundhedsfascister?
  • En detektivhistorie
  • På lægebesøg
  • Den store forsikringsordning
  • Livsstil og løftede pegefingre
Bogen informerer og sætter tanker i gang
  • En indledning der handler om Kim Larsens kamp mod anti-rygning.
  • Et afsnit om WHO og definitionen: Sundhed er en tilstand af fuldstændigt fysisk, mentalt og socialt velbefindende og ikke bare fravær af sygdom eller svækkelse.
  • Et afsnit om læger, akuttelefon, lægekontakter og sygdom.
  • Et afsnit om 'fri og lige adgang' til sundhed - i Danmark og i USA.
  • Et afsnit om et 'omklamrende KRAM' og kritik af 'høj på træning'.

Læserkonklusion

Bogen er som lovet 'en tænkepause' og selvom der ikke er billeder, illustrationer, grafer, tabeller eller opsætningsmæssige lækkerier, er bogen en fornøjelse at læse. Relevant, vedrørende og interessant. Bogen er anbefalet for sundhedsinteresserede, der vil vide lidt mere om baggrund, begreber og sundhedspolitiske spørgsmål.

Fakta om Tænkepauser Sundhed

ISBN: 978 87 7184 713 0 Udgivet: Marts 2019 Dimensioner: H 110 x B 180 x D 5 mm Format: Hæftet (fås også som e-bog) Sidetal: 60 Forlag: Aarhus Universitetsforlag Sprog: Dansk Pris: 49,95 Fås hos Unipress Læs også:

TÆNKEPAUSER 1-67

Jeg har købt og læst flere af dem. Alle de læste har været tankevækkende og en læsepause værd. Som der står sidst i bogen: Brug din geniale hjerne Abonner på Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag, og læs, før du taler. FRIHED af Hans-Jørgen Schanz NETVÆRK af Jens Mogens Olesen MONSTRE af Mathias Clasen TILLID af Gert Tinggaard Svendsen LIVSHISTORIEN af Dorthe Kirkegaard Thomsen FJENDSKAB af Mikkel Thorup FOLK af Ove Korsgaard DANMARK af Hans Hauge NATUR af Rasmus Ejrnæs VREDE af Thomas Nielsen MYRER af Hans Joachim Offenberg POSITIV PSYKOLOGI af Hans Henrik Knoop KROPPEN af Verner Møller KÆRLIGHED af Anne Marie Pahuus ERINDRING af Dorthe Berntsen HÅB af Bertel Nygaard TID af Ulrik Uggerhøj SANDHED af Helge Kragh MENNESKETaf Ole Høiris MAGI af Jesper Sørensen LOVEN af Gorm Toftegaard Nielsen TERROR af Carsten Bagge Laustsen LITTERATUR af Dan Ringgaard ROMANTIK af Katrine Frøkjær Baunvig FAMILIEN af Peter C. Kjærgaard LYKKE af Christian Bjørnskov UNIVERSET af Steen Hannestad SPØRGSMÅL af Pia Lauritzen GUD af Svend Andersen SEX af Ditte Trolle NYDELSE af Rasmus Ugilt KORRUPTION af Mette Frisk Jensen POLITIK af Michael Bang Petersen TRO af Peter Lodberg HJERNEN af Leif Østergaard HJERTET af Diana M. Røpcke VILJE af Søren R. Fauth SPROG af Mikkel Wallentin OVERVÅGNING af Anders Albrechtslund SMAG af Susanne Højlund TORTUR af Morten Dige TEKNOLOGI af Kasper Hedegård Schiølin EUROPA af Jørgen Møller GAVEN af Anders Klostergaard Petersen ALDER af Suresh Rattan VIDEN af Kristian Hvidtfelt Nielsen TAL af Henrik Kragh Sørensen DEMOKRATI af Svend-Erik Skaaning REFORMATIONEN af Bo Kristian Holm VELFÆRD af Carsten Jensen SMERTE af Troels Staehelin Jensen HUMOR af Stefan Kjerkegaard VALG af Jørgen Elklit KARMA Marianne Qvortrup Fibiger SORG af Mai-Britt Guldin FIKTION af Simona Zetterberg Gjerlevsen LYD af Anette Vandsø PESSIMISME af Per Jepsen ANSVAR af Ulrik Nissen KØD af Jonatan Leer KREATIVITET af Jan Løhmann Stephensen STEMMEN af Peter Musaeus BYEN af Mikkel Thelle JESUS af Kasper Bro Larsen SKURKE af Jens Kjeldgaard-Christiansen INTEGRATION af Mikkel Rytter SUNDHED af Lars Thorup Larsen