Det første bedste kostråd: Stop en halv

Af Marina Aagaard, MFT Alt med måde. Hvad? I hvert fald usund mad. Stop en halv super kostråd Marina Aagaard blog kost I dag er der i medierne historien om den nye kampagne:

Stop en halv

- husk hvad du kom for Underforstået: Tænk dig om; køb ikke (endnu mere) usundt. Kampagnen er lanceret af: Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse. Det handler om, at man som forbruger mange steder fx på tankstationer får tilbud om: Få 3 for 2's pris Få gratis sodavand med burger Få en ekstra stor for samme pris Det og de voksende portionsstørrelser - en almindelig standard bliver nu benævnt lille eller small - kan ifølge foreningerne medvirke til overvægt, der er blevet et stort problem i Danmark (over halvdelen af danskerne er overvægtige). Faktisk handler det om det første af de officielle kostråd, et 3-i-1 råd, som er ret overset:

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv

Selv sund mad og økologiske fødevarer kan blive usundt i for store mængder. Usund mad er usundt selv i små mængder, så der er ingen grund til at øge dosis. Man kan have lyst til usund mad. Det kan give (momentan) nydelse. I det tilfælde gælder det om at nyde hver en mundfuld, give sig selv lov, men også at følge rådet, spis ikke for meget af det; en portion er (tit) nok. Drik vand forinden for at øge mæthed, brug små tallerkner og vent 20 minutter med at tage igen. Køb ikke ind når du er sulten og køb heller ikke 2 for 1 (af usunde varer). Kampagnen har fat i noget vigtigt, når det gælder vægttab og vægtvedligehold. Afsavn er sjældent en holdbar vej frem, men det kan mådehold være. Stop en halv. Tænk efter. "Husk hvad du kom for". Overvej en anden vej/ny vane. Pas på dig selv og spis med glæde.