Begynder løb: Latterligt let program der virker

Af Marina Aagaard, MFT Du vil gerne løbe, men du har prøvet og det er (for) hårdt? Her er et rigtigt - anderledes - begynderprogram. Et program som er meget, meget let.

Begynder løb for begyndere

Vil gerne, kan ikke?

Mange begynderprogrammer, ja, begynderprogrammer, som du finder på nettet, er simpelthen for hårde. Det betyder, at du lægger for hårdt ud og bliver overbelastet enten med det samme eller efter et stykke tid. Det er ikke din fejl, programmet er bare ikke egnet til dig.

Hvorfor findes der for hårde begynderprogrammer?

Fordi mange - også nye - løbere efterspørger urealistiske resultater fx 0 til 5 K på 10 uger o.l. Ting tager tid; det tager knogler og led over ½ år om at blive stærke nok til længere distancer. En anden ting: Næsten halvdelen af danskerne er overvægtige og blot ganske få kilo gør det meget hårdere at løbe. Det betyder, at et program, som måske er o.k., hvis man er slank, ikke er egnet, hvis man vejer 5-10 kg for meget.

Hvorfor får jeg ondt, mens min ven(inde) løber efter samme program uden problemer?

Fordi vi reagerer meget forskelligt på træningen, nogen reagerer hurtigt og uden problemer, andre reagerer langsomt og har måske lettere ved at blive overbelastede. Uretfærdigt, men sådan er det. Alle reagerer dog på træningen, der sker mange positive ting i kroppen, så man skal bare være tålmodig og løbe regelmæssigt, så skal resultaterne nok komme.

Overkommeligt begynder løbeprogram

Jeg har udformet et, som jeg har indsat link til her under. Det kan være at du tænker, det er da alt, alt for let. Men faktisk virker det; det er til at overkomme, så løb bliver en nem og naturlig ting. Så i stedet for at lægge hårdt ud og stoppe igen efter nogle måneder, giver program gradvist en holdbar base. Indtil videre har jeg kun fået positive tilbagemeldinger. Det sagt, så anbefaler jeg, at hvis man synes at programmet alligevel føles for hårdt, bør man gå tilbage til forrige uges program eller blive ved på samme uges program. I øvrigt er programmet lavet til mandag, onsdag, fredag, men det kunne også være tirsdag, torsdag, søndag. Det er bedst med en pausedag imellem, især i starten. Begynder Løbeprogram Superlet Programmet kommer fra disse to tidligere artikler med flere tips til godt løb: Løbeprogram for begyndere: Bedre Gladere Løb Kom rigtig i gang med løb: Godt løb for begyndere Rigtig god løbetur.