Top 10 nem motion: Bevæg dig for livet

Af Marina Aagaard, MFT Ingen tid til træning? Mangel på tid er den hyppigste grund til, at man ikke træner. Men selv i det mest travle program er der 5 minutter til et eller andet. Motionsbarrierer (Rambøll, 2018):
  • Bruger tiden på arbejde/for lidt fritid (14,9 %)
  • Bruger tiden på familien (11,9 %)
  • Bruger tiden på andre fritidsinteresser (10,3 %)
  • Er i dårlig form (9,9 %)
  • Mangler nogen at følges med (6,4 %)
Top 10 nem motionGang på trapper er effektiv hverdagsmotion. Foto: Borge Bjelland.

Hvorfor dog dyrke motion?

Fordi det giver energi. Fordi fysisk aktivitet, inklusive motion, gør krop og sind mere energisk, robust og parat til hverdag og hobbies. Fordi det er nemmere end du tror. Se bare her. Her er nogle klassiske og nye, sjove råd fra 'bevægelsen' Bevæg dig for livet, der vil gøre Danmark til den mest aktive nation. Fordi det er sjovere end du tror. "Motion behøver ikke at være bold, hold og præstation". Man kan liste nem motion ind i hverdagen til sig selv og partneren (familien). Fordi du selv bestemmer hvordan. Det er helt o.k. ikke at have tid til faste træningstidspunkter og hold. Her er til enkle lige-til-at-gå-til alternativer:

Top 10 nem motion: Bevæg dig mere i hverdagen

Kilde: Bevæg dig for livet. Tilføjet flere ideer i kursiv og grafik.

# 1 Gør plads til bevægelse i dit hjem.

Du skal ikke ud og købe en ribbe og en hest, men sørg for at der er plads til at danse, hoppe, svinge rundt eller lave gadedrengehop. Du kan også: Lave høje knæløft/steps op i sofaen i strømpesokker (...) og et dørtrin kan man nemt hoppe frem og tilbage over en 5-6 gange. (...) Gør gerne plads til at der plads til at ligge udstrakt på gulvet med arme og ben ude og strakt, "sne engel" og andre øvelser.

# 2 Behøver du at sidde stille under hele afsnittet af yndlingsserien?

Nej, vel. Prøv bare at rejse dig og bevæg dig sådan som du har lyst til. Gerne med højere og højere intensitet. Har du en motionscykel, der alligevel samler støv, så stil den da foran fjernsynet, eller læg din telefon på styret, så du fokuserer mere på serien end på det hårde i at bevæge sig. Rejs dig op op stræk dig nogle gange eller rejs dig op og stå på et ben med først det ene, så det anden ben.

# 3 Hører du tit musik? Glem naboerne, giv den gas med dans.

Det er sjovt, livgivende og er faktisk rigtig god motion. Og hvis du så også synger med, så får du endnu mere energi til lige at tage en sang mere. Er du mere den generte type, så tag høretelefonerne på, og luk dig inde i et værelse med nedrullede gardiner, hvor hverken familie eller naboer kan se dig. Gang på stedet er den letteste dansebevægelse; gå fx i takt til musikken hastighed og sving med armene.

# 4 Gå en tur.

Ja - det lyder simpelt, men det er ganske effektivt. Både for din krop og din sind. Gå alene, gå med en ven, gå med en lydbog eller med musik i ørerne. Bare nyd hvert skridt, og find på nye spændende veje. (...). Lav en aftale og gå en tur med en ven eller et familiemedlem, snak mens I går i stedet for, mens I sidder ned.

# 5 Glæd dig over støvsugning, rengøring (...) osv.

Du tænker måske ikke over det, men de kedelige pligter derhjemme giver dig også motion. Selv opvasken, hvor du jo står i stedet for at sidde. [Måske ikke ligefrem motion, men mere fysisk aktivitet end hvile]. En rask gang oprydning giver ikke bare sved på panden, men mindsker også stress og giver overblik. Sæt det ind i ugens kalender. 

# 6 Klassikerne [Bevæg dig bare lidt mere end du plejer]:

Parkér længst væk på parkeringspladsen, tag trappen i stedet for elevatoren, gå hen til din kollega i stedet for at sende en mail, brug trådløs telefon, så du kan snakke med venner, mens du går en tur. Skaf en skridttæller (fås i sportsbutik) og træn dig gradvist op din nuværende daglige skridtmængde til flere skridt. Tæl skridt i dag eller i morgen og øg med 50-100 skridt næste dag. 

# 7 Brug din krop som transportmiddel.

Planlæg din hverdag, så du ofte kan gå eller cykle til arbejde, daginstitutionen, supermarkedet osv. Er det ikke muligt, så parkér lidt længere væk, og gå derfra. Stå af bussen et stoppested før og gå lidt længere, får mere frisk luft før du skal ind igen, eller cykl en ny rute, hvor du får set noget andet.

# 8 Brug naturen og dine omgivelser.

Du behøver ikke at være rå cross fitter for lige at springe lidt op og ned af en træstub i skoven. (...) [få fx med høje knæløft eller tag store skridt over forhindringer]. Du kan lave helt simple øvelser som armstrækninger op ad en bom eller sid-ned-og-rejs-dig ved træstub. Her er link til nemme ude-øvelser.

# 9 Gør dine vaner til motionsskabere.

Når du skal børste tænder, så tag lige 10 armbøjninger inden. Eller når du griber fjernbetjeningen, så løb lige på stedet i 10 minutter, før du tænder. Når du står og venter på kaffen, tag 10-100 hurtige trippende skridt på stedet.

# 10 Leg og konkurrer i familien [eller med venner eller kollegaer]:

  • Hvem kommer først hen for enden af stien, kapløb.
  • Hvilken gren er den højeste, du kan hoppe over?
  • Hvor mange gange kan du løfte denne tunge gren?
  • Kan du kravle under en gren uden at få beskidte bukser?
  • Eller kan du holde balancen, når du går på træstammen?
Synes du at det er koldt ude, så tag varmere tøj på, eller leg/ motioner inde i trappehuset, kælderen eller stuen (med stabile møbler)
HUSK, at lige meget hvad du gør for at bevæge dig, så vil det altid være bedre end at sidde i sofaen. Al bevægelse er bedre end ingenting, og det hele tæller.
Rigtig god fornøjelse. Få flere ideer til nem motion her: Bevægdigforlivet Træn selv online øvelser: Bevægdigforlivet (links til ExorLive skriftlige programmer med links til videoer)