Fitness inspiration: Interval workout no filter!

Af Marina Aagaard, MFT Skal træning være så hårdt for at det virker? Absolut ikke. I nogle tilfælde er blid motion bedre end hård. Det sagt. Vil man forbedre konditionen markant, kræver det træning. Hård træning - doseret rigtigt - forbedrer både fitness og sundhed. Vær bevidst om dit udgangspunkt og din målsætning: (Alt for) hård træning kan stresse og fx modvirke vægttab. Interval workout no filter stair walking interval training tired exerciser Marina Aagaard blog fitnessSelv træner jeg for det meste for fornøjelsens skyld, men af og til træner jeg målrettet mod et resultatmål. Hård træning, men så effektiv, at den er anstrengelserne værd. No filter foto! Løsning: Jeg kigger ned med mit højrøde ansigt, der er drivvådt af sved. I starten af ugen var jeg på tur til Hamburg. Der boede jeg på byens højeste hotel. Hotellet har - som visse andre storbyhoteller (og boligblokke) - en helt særlig facilitet: Mange højdemeter! Lodret forflytning af kropsmasse øger energiforbrug markant. Se pulskurve og forklaring nederst.

Hotel_arkitektur_Hamburg_Marina_Aagaard_blog

Ugens (årets) træningstip:

  Støder du på en høj trappe. Tag en tur eller to eller tre eller fire. Det smarte er, at man kan tage trappen som en del af hverdagen, ADL, Activities of Daily Living, eller som special workout på ferie.
Trappetræning øger energiforbruget markant både på turen opad og turen nedad.
Afhængigt af antal trin kan man tage en eller flere ture. Det er hårdt, så 15-20 minutter kan være rigeligt. For begyndere under 10 minutter for at skåne knæ. Normalt tager jeg 20-40 minutter afhængigt af intensitet. Høj intensitet, kort tid, moderat intensitet, længere tid. Hotel_trappe_stairs_Hamburg_Marina_Aagaard_blogRåt og gråt! Ikke et særligt inspirerende træningsmiljø, vel? En sti ved en sø eller i en skov en sommermorgen er bedre. Sandt nok, men 1) variation fryder og 2) rammerne matcher følelsen i lungerne perfekt! Hotel_trappe_stairs_Hamburg_Marina_Aagaard_blogJeg er ikke specielt gadget freak, men pulsmåling virker formidabelt som motivator, når det er hårdt. Desuden er det spændende bagefter at se kurverne, der viser hvordan ens workout gik og hvordan kroppen arbejdede. Denne workout var dog speciel. Der burde være fire ens kurver, men der skete et lille uheld. Kurve viser: 00:00-10:00  Jeg går ned ad trappen som opvarmning. 10:00-20:00  Jeg går op ad trappen som ekstra opvarmning og ned igen og op. På vejen: 20:00-30:00  Ondt i maven. Går ud for at finde toilet. Ingen håndtag på yderside af dør! Går rundt for at finde anden indgangsdør (anden trappe). Fortsætter opad. 30:00-40:00  Ned og op igen. Nu med mere tempo. Jeg tæller 470 trin (uden afsatsskridt). 40:00-50:00  Nede opdager jeg, at man kan fortsætte endnu nogle etager ned (parkeringskælder). Ærgerlig over at jeg ikke så dette første gang fortsætter jeg nedad og så opad 561 trin. 50:00-63:20  3-4 ture er egentlig rigeligt, men jeg tildeler mig selv en bonustur/strafrunde, fordi jeg overså de sidste 80-90 trin! Sådan kan det gå. Fra øverste etage går jeg nogle etager ned til værelset = cooldown. Note: Før har jeg målt trappeløb med steptræning-programmet i Polar, men nu bruger jeg gang- eller løb-programmet, fordi man så kan måle højdemeter via GPS. Problem: Indendørs i trappehuse virker GPS ikke altid, derfor mangler højdemeter her.  Trappegang_pulskurve_puls_Polar_Marina_Aagaard_blog Hård træning? Ja, faktisk (ikke maksimal, men hård). Men jeg er glad hver gang, jeg gør det: Bruger arme, ben og krop til det jeg vil. Efter en fjern fortid med invaliderende rygsmerter, operation og et par knapt så fjerne styrt med langvarige smerteforløb, er stort set alle raske dage og træningsdage dejlige.