Møder eller overgår du forventninger?

Af Marina Aagaard, MFT Meeting or exceeding expectations. At møde eller overgå forventninger. Hvad gør du? Mod stjernerne? Jeg bryder mig ikke om forventningspres, selvom jeg godt kan gøre grin med det.

Forventninger

Til en personlig træning klient sagde jeg for sjov, at hans præstation "lever op til forventningerne", underforstået o.k., men heller ikke mere. Han gengældte straks med en skarp kommentar og tilføjede, at: I USA bruger virksomheder præstationsskalaer. De kan være forskellige, men mange bruger en 5-trins skala, der anvender udtrykket expectations, forventninger. Forventninger En kendt søgemaskine-gigant bruger denne skala:
  1. Superb
  2. Strongly exceeds expectations | Overgår klart forventninger
  3. Exceeds expectations | Overgår forventninger
  4. Consistently meets expectations | Lever stabilt op til forventninger
  5. Needs improvement | Behov for forbedring
Det giver stof til eftertanke. Er der mon behov for forbedring?
Det er heldigvis nogle år siden jeg sidst var til eksamen (uden reel grund lider jeg af eksamensnervøsitet) og i de institutioner, hvor jeg har været ansat, har der hidtil ikke været den form for evaluering. Selvom feedback er positivt, kunne jeg forestille mig at konstant evaluering på jobbet vil føles som et pres.  Trods ovennævnte har jeg selv absolut ingen problemer med at evaluere andre! Det har jeg dyrket i årevis som VM dommer (gym), lektor, idrætseksaminator og fitness censor. Selvom man kunne tro det, hænger det ikke sammen med trang til at kritisere, tværtimod handler det om lysten til at give feedback på baggrund af observationer og analyser.