Sindbjerg og Stoubjerg: Bakker og trapper på Sejs Hede, Silkeborg

Af Marina Aagaard, MFT

Weekend. Tur. Til bakkerne omkring Silkeborg. Den mest berømte er Himmelbjerget, men der også andre bakker. Først et hurtig kort tjek. Så er Henrik, T-Rex og jeg af sted på en lille rejse, 45 minutters køretur til Sindbjerg og Stoubjerg. To bakker med smuk udsigt over det omkringliggende landskab. Fra Silkeborgs motorvejen tager man afkørslen mod Hårup og Sejs. Derefter sidste afkørsel i rundkørslen og mod Sejs ved Borgedalsvej. Efter 1-1½ km er der et lille skilt med Sindbjerg og Stoubjerg og Parkering. Her begynder mini-vandreturen.

Sindbjerg og Stoubjerg bakker og trapper

To bakker beliggende på Sejs Hede, ca. 5 km sydøst for Silkeborg, nord for byen Sejs og Borre So (søen). Sindbjerg er 103 meter høj, og Stoubjerg (Stovbjerg) er 99 meter høj. Når du følger stien fra parkeringspladsen, og drejer til højre, ser du først Stoubjerg; til venstre i baggrunden Sindbjerg. På lang afstand kan du se trappen på bakken mellem vindblæste træer, lyng og mos. Stoubjerg har en stejl sti og en række meget uregelmæssige trin, 138 i alt. Stoubjerg_bakke_trappe_Sejs_Silkeborg_Marina_Aagaard_blogTrappen ser imidlertid tiltalende ud. Jeg forsøger at løbe op, men må sætte farten ned ... På bakketoppen er der en bænk og udsigt over landskabet. Herfra kan du se Sindbjerg; trappe til venstre, stejl sti i midten. Dansk vejr: Skifter fra sekund til sekund fra strålende solskin til dystert, overskyet vejr På den anden side på vestsiden af Stoubjerg er der flere trapper, afbrudt af et stykke sti, i alt 153 trappetrin. Efter at være kommet ned fra Stoubjerg kan man kigge op Sindbjerg. Skilte beder om, at man ikke dyrker mountainbiking for at bevare de lyngklædte bakker. En ret lang trappe med ca. 363 meget ujævne, uregelmæssige trin. Ca. 363? Nogle af trinene er meget forvitrede og delvist dækket af sand ... Sindbjerg_bakke_trappe_Sejs_Silkeborg_Marina_Aagaard_blogFra begge bakketoppene kan du se for milevidt omkring især mod syd og sydøst. Du kan se søerne fra Silkeborg til Himmelbjerget - og Himmelbjerg tårnet kan ses i klart vejr. Sindbjerg og Stovbjerg anses ligesom Himmelbjerget for at være "falske bakker", skråninger der blev dannet, da isen eroderede landskabet.

Udsigt fra toppen

Øverst på Sindbjerg er der et mindesmærke til ære for redaktør Sophus Soerensen, der sørgede for fredningen; dag er 56 hektar fredet, for at sikre at bakkerne forbliver med lyng og uden træer for at bevare udsigten. Et skilt fortæller om bakkerne og heden. Fra toppen af Sindbjerg kan man kigge over til Stoubjerg og trappen. Et smukt område, man kunne nemt opholde sig der i længere tid. Ikke desto mindre er vi på vej hjem efter kun en kort 45 minutters gåtur i dag. Området omkring bakkerne er let at overse. Hvis man vil træne, "bjergløbe" eller "trappeløbe" er der dog rigelig udfordring. Udendørs og trappe entusiaster vil kunne lide området, tror jeg. Man skal dog være meget fokuseret, når man går på trapperne, fordi de er så uregelmæssige og har også trækanter, der kan få en til at snuble. Læs mere: Danske trapper Bestigbjerge Besøg Silkeborg Visit Denmark
Den første del af Sindbjerg kommer fra den nordeuropæiske "sinder". Det betyder "slagge" (aske), som er restproduktet ved fremstilling af trækul. Det kan tyde på, at træerne på jorden er blevet brugt til at lave trækul af (Visit Silkeborg). Første del af Stoubjerg er betegnelsen "stue". Der kan have været en jordhule eller der har været historier eller forestillinger om en bolig for underjordiske væsener, hvilket er godt i tråd med det faktum, at der er en legende om stedet, hvor det siges, at det er den store borkes grav (Visit Silkeborg).