Kost og sund balance: Har du slet ingen laster???

Af Marina Aagaard, MFT Fitness, fit form og toppræstationer er tæt forbundet med sund kost. Uden - sund - mad og drikke duer helten ikke. Forskellige kilder gætter på, at kosten udgør 30 til 80 % af nøglen til fitness. 80 % er for højt sat, men der er ingen tvivl om, at den rigtige ernæring er essentiel. På diverse fitness og personlig træner uddannelser underviser jeg i træning, men kommer også omkring generelle livstilsfaktorer, der indvirker på præstationen. Min tilgang er pragmatisk, baseret på de officielle (indtil videre) evidensbaserede retningslinjer og samtidig rimeligt realistisk uden løftede pegefingre. Så jeg blev overrasket, da jeg på et tidspunkt fik dette spørgsmål fra en studerende:

Har du slet ingen laster?

Ha, ha. Jeg ser ikke mig selv som supersund. Jeg kunne levere sundere. Ja, ja. Jeg har laster. Det indrømmer jeg helt åbent. Det har de fleste. Selvom sundhedsguruer er stået frem og erklæret at de har løjet om deres sunde livsstil (hvorfor lyve?). Et kig ned i min køkkenskuffe afslører nogle af mine laster: laster Marina Aagaard blog kost Hvis man kan kalde disse og andre fødevarer 'laster' (det er vist mest, når indtag går til overdrift):
  • Italiensk mad, blandt andet pizza, pasta og lasagne.
  • Ost, ikke bare den slags man høvler af, men også de fede som man skærer.
  • Is, ikke kun en lille ispind, men x kugler vanille eller vanille med valnød, hasselnød eller macadamia.
Og værre:
  • Jeg nyder gerne vin til maden i weekenden.
  • Jeg nyder gerne spiritus på ferie.
Slik, sodavand og kager spiser jeg til gengæld næsten ikke. Sukker (i ren form og gemt i fx kager, is og alkohol!) er ekstremt dårligt for form, figur og præstation - og når man ikke spiser det dagligt eller ugentligt, har man (jeg) ingen lyst til det og kan uden problemer undvære det.

Sund livsstil handler om en sund balance

For mig en slags 80-20 regel. Spis sundt 80 % af tiden og lidt mindre sundt 20 % af tiden. Eller som mine kollegaer: 95 % sundt, 5 % mindre sundt (læs mindre sundt, ikke direkte usundt). Selv er jeg ikke sund for at være sund, men for at have et godt, sjovere, mere aktivt liv - længere. Når jeg selv vil præstere ekstra godt, har jeg ekstra fokus på kosten og drikker ikke alkohol. Og helt uden skyld (følelse af synd) fester jeg/vi hver uge med noget "fedt". Men ikke hele tiden og ikke det hele på en gang ... Har du en særlig last?