Super træning: Stepmaskine versus trappetrin?

Af Marina Aagaard, MFT Cardiotræning, der virkelig virker? Trappetræning er funktionel træning, der letter hverdagsbevægelser, giver super kredsløbstræning, sætter turbo på energiforbrug, forbrænding, og øger benenes styrkeudholdenhed ... "strammer underkroppen op". Der er stort set kun fordele. Så længe man starter gradvist. Start med få ture i moderat tempo. Ellers kan man komme til at overbelaste knæ og hofter.

Stepmaskine versus trappetrin?

Der findes cardio stepmaskiner, der simulerer trappebevægelse. Der er to generelle typer:
  • Stepmaskiner med faste pedaler, der kører op og ned (den model, der er testet her)
  • Trappemaskiner, med 'rullende' trapper som giver en lidt mere trappe-agtig effekt.
Sidste uge prøvede jeg en stepmaskine (på level 20 i arbejdsintervaller) og sammenlignede med regulær trappetræning, hurtig gang, i en høj boligblok (300 trin). Stepmaskiner kan godt give høj puls og en god træningseffekt, men det er ikke helt det samme som når man løfter sin kropsmasse opad, opad og opad. Mange kommer også til at anvende en begrænset bevægelse, range of motion, på maskiner (på grund af for højt tempo eller for høj belastning til aktuelt niveau). Her er to træningspas af henholdsvis 30 og 32 minutters varighed (ikke et nøjagtigt forsøg), hvor man kan se forskellige resultater i træningseffekt, selvom jeg forsøgte at presse mig maksimalt også i stepmaskinen. På trappen kom det næsten af sig selv ... Formålet i disse pas var konditionstræning, ikke fedtforbrænding.

Maskintræning

(uden støtte på håndtag): Puls udsving: 70 - 131 slag per minut (bpm) Energiforbrug: 130 kcal Fedtforbrænding: 44 %

Trappetræning

Puls udsving: 93 - 161 slag per minut (bpm) Energiforbrug: 201 kcal Fedtforbrænding: 24 % Stepmaskine versus trappetrin Marina Aagaard blog fitness       IMG_8367 Prøv selv at lave dine egne sammenligninger mellem forskellige metoder. Det betyder ikke, at man altid skal vælge det hårdeste. Variation er godt. Til gengæld er det væsentligt at man vælger det rigtige redskab, hvis man har en specifik målsætning om enten en bestemt træningseffekt eller højeste forbrænding. Rigtig god træningslyst.

Læs mere:

Kend din træningsform: Trappetræning, trappegang, trappeløb og tårnløb