Rundtur i Rumænien: Dag 1: Cluj-Napoca, Transylvania

Af Marina Aagaard, MFT I år åbnede lavprisselskabet Wizz Air en lavprisrute fra Billund, Danmark, til Cluj, Rumænien. En rute, der er så tilsyneladende billig, at man bare tage en tur. Prisleje fra 178 DKK, 25 EUR, one-way. Den første gode grund til en RO rejse.

Rejse

romania_billund_img_3653 Tirsdag morgen 04:30 op og lynhurtig pakning. 1 stk kuffert, 2 styk håndbaggage. Langt fra mit 'travel light' ønske, men nødvendigt, når der skal kameraudstyr og pc'er med. Tirsdag? Tirsdag er en super billig rejsedag, så har man mulighed for det, er prisen i bund. Bilturen gik hurtigt, så tidlig ankomst ved 6:30-tiden og planmæssig take-off 8:55. Selvom Wizz Air er et lavpris-selskab, er det aktuelle fly moderne med rigelig plads på sæderne og vigtigst: Take-off og landing til tiden og behageligt uden bump og slinger i valsen. Pas på: Skal du rejse med Wizz Air? Tjek håndbaggage-målene nøje. Man tror måske, at det er mål som hos andre selskaber, men det er det ikke. Wizz Air har verdens muligvis mindste håndbaggage mål og i Billund Lufthavn tirsdag morgen 06:30 fik hver eneste passagerer at se, at deres håndbaggage var for stor og skulle en tur over til kontoret og betale 270,00 ekstra. Det havde jeg intet problem med, men flere var forståeligt nok meget utilfredse, fordi deres meget små rygsække kun stak 1-2 cm op over kanten af måleren.  Flyveturen Billund-Cluj er ganske kort, lidt over 2 timer, en meget overskuelig flyrejse, endnu en god grund til at tage en tur til Rumænien. Efter at være landet ved 11-tiden om formiddagen og hentet den bookede bil, problemløst fra Firefly, Hertz, kørte vi igennem byen. Trods en vis trafik tog det kun cirka 15-20 minutter, så vi nåede nemt frem til pensionen, der ligger rimeligt placeret mellem den nye og gamle bydel, og pakkede hurtigt nogle småting ud og tog ind til den gamle bydel.

Cluj-Napoca

Rejse til Cluj-Napoca? Byen er ikke videre kendt internationalt, er den turen værd? Ja, da. Byen er fin og ligger godt placeret som startsted for ture i flere retninger. cluj_napoca_map_img_4143 Cluj-Napoca, ungarsk Kolozsvár, tysk Klausenburg, er en universitetsby og Rumæniens andenstørste by med 342.112 indbyggere (2006). Byen er hovedstad i distriktet Cluj og den uofficielle hovedstad i Transsylvanien regionen. img_1485-1img_1498-1    cluj_w_img_2851-1 Byen ligger ved floden Some? og rummer flotte kirker og bygninger, der dog er mærkede af tidens tand og seværdighederne blander sig med faldefærdige ældre huse og nybyggeri. Der er også resterne af et fæstningsanlæg på højen Fortress Hill, som man bestiger via en pompøs trappe, der giver adgang til en fin udsigt over byen. Byen byder ydermere på en ret stor botanisk have ... så jeg for sent på oversigtskortet. Restauranter, cafeer og barer er der nok af. Menukortene rummer alt fra solid, lokal, solid mad til lette internationale gourmetretter. Gerne med rumænsk øl og vin.

cluj_w_img_2849-1Men at work i Cluj-Napoca. Tre mænd på en mur.

Per bil og gåben

Vi kører retur til centrum (man kunne være gået) og finder på mirakuløs en p-plads lige ved den centrale plads Piata Unirii med den gotiske Skt. Michaels kirke, Biserica Sfantul Mihail, og en statue af kong Matthias Corvinus (1500-tallet). Klar til en gå- (foto-) tur. img_1492-1img_1493-1 Efter lidt vandren omkring i efterårsvejret med støvregn, gik vi ind i varmen og spiste frokost på brasserie Toulouse med blandede lokale og internationale retter på menuen i federe varianter; vi valgte steg og pasta og som finale: Stærk kaffe og en fænomenal 'amerikansk' æbletærte med vanilleis. Super smag, men ret tung, så der var for lidt is! img_1488-1cluj_cafe_img_3655  cluj_cafe_img_3656 Dernæst igen en ganske kort gåtur rundt i området, der blandt andet udgøres af gågader med muligheder for shopping-interesserede.

img_1507-1Melonmarked på gaden i Cluj-Napoca. Man løber tydeligvis ikke tør for vandmeloner i Cluj.

Efter besøget i Cluj-Napoca city kører vi sidst på eftermiddagen en tur til en by i nærheden, en ½ times kørsel væk, for at se en saltmine (mere om den senere). Der når vi at være en time, før stedet lukker og det er tid til at tage tilbage til pensionen.

Deja Vu, Cluj-Napoca

Rumænien har masser af hoteller og pensioner med meget rimelige priser. Forud for turen havde jeg via booking.com com reserveret pensioner til de første to nætter (book på nettet ellers er det dyrere). Da rejseplanen står ret åben, skal de øvrige logier findes undervejs. Første nat skal tilbringes på en ifølge hjemmesiden hyggeligt udseende trestjernet pension, Deja Vu. Pris 350 DKK, 47 EUR, for dobbeltværelse med bad, morgenmad og wifi. Den ligger rimeligt centralt, så man kan gå til den gamle bydel på cirka 10-15 minutter. Pensionen ser lige så speciel og charmerende ud som på reklamerne og lever fuldt op til de tre stjerner, selvom en ven forud havde advaret mig om, at man kan ikke regne med at stjerne-standarden svarer til skandinavisk standard. Et enkelt udseende værelse, men alt er fint og endda lidt til. Heldigt? Måske, måske ikke. Og receptionen er tilsyneladende bemandet døgnet rundt. img_1695-1cluj_w_img_1619-1   cluj_w_img_1622-1

Morgenmad

Yoghurt, ost, marmelade, pålæg, æg, tomat, agurk og aubergine. Samt kaffe, te, vand og saft. Og et helt lille bord med kager og kiks, der dog ikke frister ... Brødet er hvidt, blødt (sandwich) brød, langt fra det sundeste. Som dansker kan man savne groft brød og grov müsli, men selvom det er usundt, ryger der lidt toast indenbords; when in Romania do as the Romanians ... img_1694-1 Pensionen Deja Vu ligger i et villakvarter lige i nærheden af floden og Cluj Arena. cluj_w_img_2856-1 Cluj Arena. Der er mange spændende arrangementer bl.a. med violinisten Nigel Kennedy. Og nede ad gaden, også i villakvarteret, ligger en almindeligt udseende bygning, der dublerer som restaurant og bar. Der er udmærket mad og velsmagende pizzaer. cluj_img_1690-1

Fragment middag

Denne aften går vi dog forbi og i stedet hen til arenaen, hvor vi tilfældigt ser et spisested med navnet fragment. 'Skriften på væggen' ser lovende ud: Cutting-edge cuisine! img_1688-1 Restauranten er moderne og elegant indvendig og vi bliver straks modtaget af en opmærksom tjener, som ikke løfter brynene ved synet af vores let lurvede look, træningstøj og dynejakker (de øvrige gæster i restauranten er i fineste festtøj); men lidt ærgerligt at ligne en bums, når man tilfældigt finder et finere sted at spise.

cluj_w_img_1666-1Fabelagtig organisk grøn mos-agtig gummivæg, der var svær at holde fingerene fra.

Menukortet er begrænset til få retter,  men de ser spændende ud og til uhyre rimelige priser sammenlignet med danske forhold. Vi vælger tre retter hver; henholdsvis bruschetta trio med tomat, løg og laksetartar, squash suppe og en avanceret banan tærte samt pasta, steg og stedets specielle, søde dessert Khao Tapu, der bliver beskrevet som 'a la tiramisu' uden kakao. Maden og den rumænske rødvin er velsmagende. Samlet pris inklusive <750 DKK, 100 EUR. cluj_w_img_1671-1  cluj_w_img_1674-1  cluj_w_mg_1680-1 cluj_w_img_1672-1   cluj_w_img_1676-1   cluj_w_img_1681-1 Serveringen er dog aftenens clou; en i særklasse opmærksom, prof og diskret betjening hele vejen igennem; anbringelse af service med handsker på og alt bliver løbende suppleret eller fjernet efter behov uden følelse af at vente eller være overvåget. Super. Efter spisningen går vi tilbage til pensionen. Efter middag med vin er der to muligheder i Rumænien. Tag taxi eller gå. Der er 0 tolerance overfor alkohol; 0 promille er det tilladte. cluj_w_img_2859-1   cluj_w_img_2863-1½ bil og 1 grøn bil set på gå-turen tilbage til pensionen. Jeg er vild med særlige biler. En lang, dejlig - og mættende - første rejsedag. Det viser sig, at man kan nå rigtig meget på en enkelt dag. Det optimale vil selvfølgelig være længere tid til at opleve og studere en by indgående, men en kort tur kan også gå.