Træningsudstyr valg: Det optimale træningsredskab?

Af Marina Aagaard, MFT Træning byder hele tiden på nye oplevelser via et utal af forskellige redskaber. Det gør træningen varieret og effektiv. Som leder, træner og lektor har jeg gennem årene brugt alle former for træningsudstyr og småredskaber, hvilket gør at træningen forbliver motiverende for de trænende såvel som træneren.

Det optimale træningsredskab - findes det?

Nej. Undtagen hvis man tæller kroppen selv med; den er optimal. Der er redskaber til ret forskellige formål inden for henholdsvis sundhed, fitness, motion, idræt og sport, med hver sin kvalitet;
  • Variabel modstand
  • Konstant modstand
  • Lav belastning
  • Høj belastning
  • Lav sværhedsgrad
  • Høj sværhedsgrad
  • Til cardio, styrke, agility, mobilitet, stabilitet (balance)
  • Til svingtræning, prestræning, træktræning?
  • Til eksplosiv træning (plyo), tempotræning, tung træning
  • Let at transportere; til rejsebrug
Og så videre. I motion er individuelle præferencer afgørende. I sport, især i sæsonen, skal der satses på specifikke, tidseffektive redskaber til den givne målsætning.

Er der redskaber, der er bedre end andre?

Ja. Der er redskaber, hvor den samlede pakke - pris, anvendelighed og holdbarhed - er noget nær optimal, fx justerbare håndvægte og sjippetove. En vægtstang (kræver skiver) og en kettlebell (kræver flere størrelser) er også optimalt udstyr, men vanskelige at have med sig. Andre redskaber er sjove og giver momentan variation, men med en pris, der er for høj i forhold til anvendelsesmuligheder eller meget kort holdbarhed; lange flade træningsbånd er fx fantastiske at træne med, men sårbare med krav om særlig skånsom og forsigtig behandling. Det optimale træningsredskab træningsudstyr

Er der krav eller forbehold ved valg af udstyr?

Ja og nej. Udstyret skal virke effektivt, så spildtid undgås, og passe til formål og behov (person eller målgruppe). Er det på plads, er der næsten ubegrænsede muligheder: Ud over de almindelige fitness redskaber og vægte kan man med fordel anvende udstyr fra gymnastik, sport, leg og genoptræning: Sandsække, køller, mazes, kettlebells, bolde, kegler, luftpuder og andre balanceredskaber, tove, slynger, hulahop ringe, bokseudstyr, skumruller, måtter og tæppestumper, håndtræningsredskaber osv.

Er der redskaber, som ikke er værd at købe?

Ja. Man skal tænke sig om. Der er utroligt meget dårligt udstyr og specielle redskaber som har meget begrænset anvendelse. Der kan være udstyr som ikke er værd at købe. Men. Selvom TV-shoppen er fuld af ringe udstyr såsom diverse mavetræningsmaskiner, hvor prisen langt fra står i forhold til anvendelighed og resultater, kan underlige småredskaber have en funktion, uanset hvor svær den kan være svær at få øje på. Et eksempel er Zumba Toning sticks til ZumbaFitness 'muskeltræning'; de vejer omkring ½ kg og træner derfor ikke musklerne ... til gengæld kan de skabe kropsbevidsthed, træne rytme (de rasler) og motivere Zumba trænende, hvilket er af betydning i sundhed og motion. Selv har jeg en del redskaber, som kun kan anvendes til ganske få øvelser, og som jeg sjældent benytter i daglig træning. Redskaber, som jeg ikke ville investere i til klassesæt (holdtræning), men til gengæld med stor succes inddrager i cirkeltræning med allround træning med et mix af specialredskaber - for både motionister og idrætsudøvere; variation giver stimulation; læs motivation og træningseffekt. Et særligt eksempel på et redskab, der måske er værd at købe, men halv-besværligt i brug - og ikke egnet i cirkeltræning: TheraRobics elastiksæt, hvor man skal montere ankelremme og vikle elastikker om hænder på speciel måde: Sjov og virksom træning, men lidt bøvlet og ikke helt nemt at afvikle i holdsammenhæng.

Er der noget, man bør vide, før køb?

Ja. De fleste redskaber findes i flere udgaver fra diverse producenter, så man skal orientere sig om kvaliteten, inden man køber. Tjek fx sammenligninger i magasiner og på nettet og spørg andre ledere eller trænende om deres erfaringer for at undgå køb af en dårlig udgave af et ellers godt redskab, fx findes der store træningsbolde og slideboards (glidebrædder), der er så dårlige, at de nærmest er uanvendelige. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, men ikke altid. Et anden vigtigt kriterium er bytteret og service. Der findes firmaer, der yder en top professionel service og nogen, der end ikke ulejliger sig med at besvare henvendelser. Forhør dig om andres erfaringer: Hvilke (net) firmaer er værd at handle med? I min generelle søgen efter alsidige oplevelser, inden for kost, træning, fitness, wellness, rejser, kultur og natur, afprøver og træner jeg selv med mange forskellige redskaber og metoder, både som tester for magasiner og medier og her på fitness bloggen for sjov og for bedre træningsresultater. Hvad gør du?

Udstyrsleverandører

Danske forhandlere af små-udstyr for private (og centre) er blandt andre - alfabetisk uden anbefaling/anprisning/rangering: A-puls.dk Activeaid.dk (diverse småudstyr, elastikker, powerbands og TRX) Aktivsport.dk Billig-fitness.dk Bodylab.dk (mest proteinpulver/kosttilskud, samt handsker og okklusionsstropper) Bodyman.dk (proteinpulver/kosttilskud samt diverse udstyr og fødevarer) Bodystore.dk (mest proteinpulver/kosttilskud samt udstyr/tilbehør til bl.a. MMA) Fitnessbutikken.dk Fitnessgrossisten.dk Fitnessgruppen.dk Myprotein.com (mest protein/kosttilskud og noget udstyr) Nettofitness.dk Sportamore (rulleskøjter, rygsække o.a. – mest tøj) Sportsmaster

Læs mere:

Træningsudstyr og gadgets (dyrt, effektivt træningsudstyr)