Dit bedste år: Top 10 særlige tips til motivation

Af Marina Aagaard, MFT I starten af året er der begrænset behov for tips om motivation. Man er fuld af energi og vilje til at nu skal der ske noget nyt. Af og til daler motivationen dog i løbet af januar og februar. Vær på forkant med særlige tiltag, som kan bruges året rundt.

Dit bedste år

Her er nogle af de bedste, mest glædesudviklende og motiverende motivationstips:

1. Brug tiden bedst muligt

Udsæt ikke til i morgen, hvad du kan gøre i dag - på job, studie og hjemme (med familie og venner). Tid er en begrænset og meget værdifuld ressource. Spild ikke tid på noget, som er unødvendigt, som dræner og som du ikke har lyst til (se råd 3 om studie- eller jobudfordringer).

2. Ryd op nu - ja, nu.

Rod dræner dig. Rod nedsætter effektiviteten med op til 25 %. Og du spilder en stor del af dit liv med at rende rundt og lede efter ting, som er blevet væk.

3. Dyrk glæde

Med smil, kram og gode gerninger, prøv fx RAK, random acts of kindness. Glæde avler glæde. Er der studie- eller jobmæssige udfordringer, så lær at elske udfordringerne og fornøjelsen ved at gøre dit bedste.

4. Spis varieret med måde og glæde

ikke på slankekur. Som en vittighed siger: Det eneste man taber på en kur, er sit gode humør. Kure stresser generelt og gør det sværere at holde den slanke linje. ... Selvom en række kendisser aktuelt fortæller, at de har tabt sig med den og den kur: Gør det ikke selv (bare tænk på Oprah Winfrey's kure og elevatorvægt trods alle tilgængelige ressourcer)! Mad skal give næring, sundhed og energi, styrke stofskifte og muskler - og gerne give nydelse. ... Ja. Næsten alle kure virker ved at man taber sig, men det er på den forkerte, usunde, stressende, kortsigtede måde. Kig bare omkring dig og spørg bekendte ... En slankekur er næsten en garanti, for at man over tid bliver federe. Forskning viser, at de fleste tager (mere) på efterfølgende. Undtagelse: Syge og meget fede kan have brug for særlige diætist-udformede 'slanke' diæter. ... dit bedste år

5. Gør hverdag til fest eller mere festlig

Ud fra devisen "Lidt kongelig har man da lov at være". Gør måltider til en fest. Drik vand af champagneglas. Drik kaffe eller te af den fineste kop. Brug farvestrålende servietter (og/eller dug/dækkeservietter). Pynt med blomster (plast kan også gå an). Skift til 'pænt' tøj til spisning (måske ikke hver dag, men jævnligt). Tænk selv over flere og bedre forslag.

6. Udvid dine grænser

Det er forbløffende, hvor meget man kan, når man prøver. Og selvom man måske ikke kan/forstår 100 % (første gang), udvider man sin horisont, man oplever noget nyt, lærer noget nyt og får en mentalt oplivende aha-oplevelse, der giver ekstra energi. Eksempler: Deltag i et Folkeuniversitetkursus eller en ny idræt. Rejs mere (det behøver ikke at være langt): Besøg en ny by eller en anden skov.

7. Vær til stede, der hvor du er

Det mindsker stress og forbedrer præstation og humør. Være mere opmærksom, hold tanker og fokus, koncentration, i nuet. Vær mere mindful både for din egen og andres skyld. Det har taget så meget overhånd med mobil- og ipad-brug, at mange eksperter nu anbefaler fuldstændig 'digital detox'. Måske er det ikke nødvendigt, men start med at være mere på 'live' i år. Sluk pc og tv og dyrk flere 'live' venskaber og samtaler.

8. Bevæg dig (lidt) så snart du står op

Det gør dig mere bevægelig og frisk lige fra morgenstunden. Vælg blid eller energisk morgengymnastik efter lyst og behov (efter en halv times konditionstræning forløber hjernens processer hurtigere).

9. Kroppen er så ung, som den er bevægelig

Siges det i yoga. Hold dig bevægelig ved at strække, bøje og dreje dig, når du kommer i tanke om det. Ifølge åndedræts- og bevægelseseksperten Eric Franklin er et spændende fænomen, at du kan næsten tænke dig mere bevægelig, tænk "jeg er smidig", for omvendt: Tænker man om sig selv "min krop er stiv", så bliver det næsten selvopfyldende.

9. Vær mere fysisk aktiv

Øg i små skridt: Stå mere. Gå mere. Tag cyklen i hverdagen. Dyrk motion som er sjov, som motiverer dig. Også her har Eric Franklin en smart strategi, som jeg også har gode erfaringer med (tanker baner vejen for handling): ... Tænk på dig selv som en aktiv person. Så bliver du mere aktiv og fysisk aktivitet føles mere naturligt. Rigtig godt nytår.