Motion til motivation: Tips fra tv-madekspert

Af Marina Aagaard, MFT. Foto (øverst): Henrik Elstrup I januar er mange fulde af motivation. Nu skal der ske noget, også motion. Men hvis man nu ikke er vild med træning: Hvad så? TV2 GO ernæringsekspert Michelle Kristensen kom med tips her til morgen.

Motion til motivation

Helt overordnet vil Michelle gerne have, at man træner intensivt 15 minutter om dagen, hvis ikke man dyrker transportmotion; fordi mennesker er designet til bevægelse [de, der dagligt er fysisk aktive kan være sundere end inaktive, der dyrker fitness tre gange om ugen].
  • Yoga - især for de, der sidder meget, for at undgå at få bøvl med ryggen. Prøv online programmer med 10-15 min. programmer.
  • Styrketræning - fx for de der løber; vil man løbe bør man styrke for at undgå at få skavanker. Kropsvægt er rigeligt for de fleste.
  • Holdsport - fordi det er sjovt at være sammen med andre.

Uddybning og forslag

På tv kan man ikke altid nå at få det hele med, så her er uddybning og ekstra forslag:

Yoga [eller mobility]

Yoga i en eller anden form er anbefalet for de fleste, for det er sundt at være bevægelig. Klassisk yoga varer 60-90 minutter, men man kan også lave korte serier på under 30-60 min. fx solhilsen A. Eller: 3-10 min. med almindelige stræk; det hjælper også. Eksempler: Stræk på < 2 min.: For travlt til yoga: Start med stretching. Hofte stræk på < 3 min.: Wellness stretch.

fdk stræk side ed

Styrketræning

Muskeltræning, styrke og udholdenhed, med kropsvægt er effektivt og kan dyrkes hjemme. Alle uanset alder vil have gavn af styrketræning. Få program fra seriøs kilde (mange online programmer er ikke særligt sunde). Det bør nævnes, at det kan motivere at træne i fitnesscenter, hvor der er trænere og andre trænende (stemning). Styrketræning med vægte kan desuden være en fordel i visse øvelser. Forslag: Styrketræning: Hvor lidt kan man nøjes med?

Styrketræning med bænke og frie vægte. Foto: Technogym.

Holdsport

Sport er for det meste sjovt og afhængigt af udgangspunktet kan man komme i bedre form helt uden at det føles som træning. Det er dog ikke alle, der synes, at sport er sjovt. Så er der mulighed for holdtræning eller leg. Det er heller ikke altid nødvendigt med et helt hold til at motivere. En enkelt makker (modstander) kan være nok. Her er inspiration: 100 forskellige former for sport, idræt og motion.

KPMG ansatte dyrker stjernetræf. Foto: Johnny Anthon Wichmann for DFIF.

Motion handler om vaner, så hvis man vil begynde at dyrke (mere) motion og idræt, men synes at det kan være hårdt at komme i gang, skal man endelig give sig selv en ekstra chance eller to eller tre. Hold ved. Der kan gå flere måneder, før motion bliver en naturlig vane, som man ikke vil være foruden, fordi man har det så godt. Få en god start: Hellere lidt og regelmæssigt i starten end alt for meget nogle få gange. Faktisk kan man nøjes med 5-10 minutter om dagen eller hver anden dag i starten. Det er bedre end ingenting. Over tid for man ofte lyst til mere. Til de, der er klar til mere allerede nu: Bare gå i gang, men undgå for hård træning, for mange dage i træk i starten, sørg for restitution, hvile, så kroppen bliver klar igen. For de, der ikke er vant til motion og idræt: Det vigtigste er, at komme ind i en god rutine, vane. Brug en skridttæller, en fitnesstracker, en motionsapp, et online program og/eller en fast træningsven, træner eller et hold til at inspirere og motivere. Rigtig god træningslyst.