Mavetræning i fitnessmaskine: Hvilken er bedst til at træne maven?

Af Marina Aagaard, MFT Hvilken maskine skal man bruge i fitness center til at træne mave? Det er dagens gode læser spørgsmål om:

Mavetræning i fitnessmaskine

Før svaret tre relevante mod-spørgsmål: Skal man træne mave? Skal man træne i maskine? Skal man træne (mave) i fitnesscenter? Mavetræning i fitnessmaskine Marina Aagaard blog fitness

Skal man træne mave?

Ja, en smule kan være fornuftigt, især i starten for at give grundstyrke og rygsøjlebevægelighed. Fremadrettet er det o.k., men ikke nødvendigt at træne typiske rygliggende mavebøjninger, fordi en række andre øvelser aktiverer mavemusklerne; lunge, armstrækninger, stående pres- og træk-øvelser med flere.

Skal man træne (mave) i maskine?

Fitnessmaskiner er gode på udvalgte områder; man kan lægge ekstra vægt på og træne isoleret, hvilket ses som en fordel af mange bodybuildere. Og man er støttet af maskinen, hvilket kan være en hjælp. Mavemaskiner har netop disse fordele, men til gengæld er bevægeudslaget mere eller mindre begrænset og visse maskiner kan være lidt besværlige at anvende. Om man skal anvende maskine afhænger altså af ens behov og formål. Mavemaskiner anbefales af og til for ældre, svagelige (med dårlig balance) og overvægtige, som har gavn af grundtræning uden eksempelvis at skulle op og ned fra gulvet (til almindelige mavebøjninger).

Skal man træne (mave) i fitnesscenter?

Om man i det hele taget skal træne i fitnesscenter? Hvis man vil træne mave er det unødvendigt, fordi man kan lave en masse balanceøvelser (der også træner mave) og traditionelle maveøvelser hjemme på stuegulvet eller hængende i armene fra stativer i byen eller træer i skoven. Så træning i fitnesscenter er efter lyst og behov. Fitnesscentre har dog en række motiverende faciliteter inklusive stativer, kabler og bænke, som muliggør alsidig krops- inklusive mavetræning.

Hvilken fitnesscenter maskine skal man bruge til at træne mave?

Svaret på det oprindelige spørgsmål må blive: Der findes to overordnede slags fitness mavemaskiner: Maskintræning for mavemuskler Siddende mavebøjning maskine - kan erstattes af knælende mavebøjning med tov (kabeltræk) Siddende (eller stående) torso rotation (drejning af underkrop eller overkrop) - kan erstattes af pres/træk med rotation i kabeltræk eller twist med eller uden vægt, rygliggende eller hængende i arme. Desuden findes der diverse småredskaber og anordninger, såsom ab roller, et lille rokkestativ med begrænset virkning. Tre fitness redskaber til meget effektiv traditionel mavetræning: Ab wheel - det lille mavehjul, som er ekstremt effektivt og anbefalet (med god teknik) Medicinbold - tung bold til stående eller liggende kast; meget effektivt og god grundtræning til idræt Stor bold - til roll-out (som ab wheel), til balanceøvelser og til rygliggende mavebøjning og sit-up Der findes desuden flere andre, mere specielle redskaber til all-round træning inklusive mavemusklerne; kettlebells, clubbells, bulgarian bags, maze - d.v.s. multi-muskeltræning der kræver en vis teknisk dygtighed. Som nævnt kan mavemaskiner yde modstand og isolationstræning. Alligevel er det bedste bud til de fleste motionister og atleter frie øvelser, så mange muskler - ikke kun mavemusklerne - arbejder sammen på en naturlig måde og uden begrænsning fra maskinen. Favoritøvelser: Hængende benløft, strakte eller bøjede ben, lige eller skrå eller cirkulære løft, og stående en-arms pres eller træk (kabel) med torso rotation - og periodisk diverse traditionelle maveøvelser. Rigtig god træningslyst. Læs mere: Sandheden om mavetræning og six-pack