Vitamin D niveau påvirker sundhed - og muskelstyrke

Af Marina Aagaard, MFT Kost og livsstil er afgørende for helbred og præstationsevne. Et nyt dansk forsøg fandt, at suboptimal D-vitamin status hos mandlige konkurrencesvømmere resulterer i mindre muskelstyrke. Hvorfor tales der i kostdebatten aktuelt så meget om D-vitamin og eventuelt behov for supplementering? Fordi D-vitamin, som vi delvist selv kan danne i huden via lys, er afgørende for sundhed, velvære og præstationsevne. Og da vitaminet er fedtopløseligt, skylles det ikke ud via urinen, men ophobes i kroppens fedtdepoter, så både for lidt og for meget D-vitamin er farligt.
D-vitamin Øger optagelsen af calcium fra tarmene og er nødvendigt for tændernes og knoglernes omsætning af fosfat og calcium Regulerer calciumkoncentrationen i blodet, sikrer balance i immunsystemet og øger det generelle energiniveau. Nyere forskning peger på at D-vitamin er nødvendig for at immunsystemet ikke overreagerer og begynder at bekæmpe og ødelægge kroppens egne celler. (Martin Kreuzer, LIFE, KU)

Baggrund

Baggrunden for det danske forsøg er, at forringet muskelfunktion er blevet forbundet med et utilstrækkeligt D-vitamin niveau hos unge kvinder og hos ældre mænd og kvinder. Generelt risikerer de, der bor på de nordlige breddegrader, at have et utilstrækkeligt D-vitamin niveau på grund af en lav mængde af sollys, hvilket kan være mere udtalt blandt svømmere på grund af deres indendørs træningsprogrammer.

Forsøg

Forskere på Aarhus Universitet, Københavns Universitet og en række andre institutioner undersøgte for nylig med støtte fra Team Danmark en gruppe unge danske elitesvømmere og vurderede sammenhængen mellem D-vitaminstatus og muskelstyrke: Tyve unge svømmere, 12 kvinder og 17 mænd (16-24 år), bosiddende ved 55-56 ° N bredde blev undersøgt i marts og april. Blodprøverne blev analyseret for D-vitamin i blodet og håndens grebsstyrke blev målt som et udtryk for muskelstyrke. Forsøgsdeltagernes D-vitamin og calcium indtag blev vurderet ved hjælp af spørgeskemaundersøgelser omkring måltidsfrekvens, sol eksponering og træningsstatus. D-vitamin middelniveau var 52,6 ± 18,3 nmol/l blandt alle svømmere, hvilket ligger på grænsen til utilstrækkeligt niveau.
Grænseværdier (Lægehåndbogen)
  • Svær vitamin D-mangel, evt. bløde knogle og væksthæmning: < 12 nmol/l
  • D-vitaminmangel: 12 - 25 nmol/l
  • D-vitamininsufficiens: 25 - 50 nmol/l
  • Sufficient niveau for de fleste personer: Over 50 nmol/l
  • Optimalt niveau for patienter med fx osteoporose: 75 - 150 nmol/l
  • Giftige (toksiske) niveauer: > 200 nmol/l

Konklusion

Forskerne fandt, at hos 45 % af unge danske elitesvømmerne var D-vitamin niveauet under 50 nmol/L. Kvindelige svømmere havde en højere D-vitamin koncentration end mandlige svømmere (61,7 ± 17,5 nmol/L mod 46,2 ± 16,5 nmol/L). Muskelstyrken var signifikant højere hos mandlige svømmere med tilstrækkelig vitamin D-status. Blandt mandlige svømmere havde de med tilstrækkeligt D-vitamin niveau markant større grebsstyrke end de med utilstrækkelig D-vitaminstatus (50,6 ± 6,4 kg vs 41,1 ± 7,8 kg). Forskergruppen pointerer: At der er behov for yderligere undersøgelser for helt at forstå sammenhængen mellem D-vitamin niveau og fysisk præstation hos trænende. At ud over sol eksponering, vitamin D indtag, BMI, og alder, påvirker også de biokemiske analysemetoder de målte værdier, hvilket gør det vanskeligere at sammenligne forsøg med tidligere forsøgsresultater. Og det ville have været en fordel at have haft en gruppe af unge danske ikke-atleter med i forsøget.

Reference

Geiker NRW, Larsen R, Hansen M, Jørgensen NR, Jakobsen J, Hansen BS, Kristensen M, Bügel S (2017). Vitamin D status and muscle function among adolescent and young swimmers. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2017 Oct;27(5):399-407 Foto: sxc.hu © Janusz Gawron