Morgengymnastik: Bliv frisk fra morgenstunden

Morgengymnastik - gymnastik fra morgenen. Gavner det eller det gammeldags? For et stykke tid siden spurgte Radio Nova mig om morgengymnastik. Hvad er det egentlig og hvad gør det godt for? 

Morgengymnastik

Morgengymnastik Marina AagaardMorgenmotion - fx en rask gåtur eller løbetur eller yoga/stræk) - giver energi. Her på ferie i Kroatien med Dubrovnik by (af nogen kendt fra Game of Thrones) i baggrunden. Her er Radio Nova morgengymnastik spørgsmål og mine svar:

Hvad er gymnastik egentligt?

Ordet gymnastik er afledt af græsk gymnazein at udøve legemsøvelser (af gymnos 'nøgen'); systematiske øvelser der træner og opbygger kroppen; udføres som regel indendørs, med eller uden brug af redskaber og undertiden med musik. ... Og gymnastik er aldrig gammeldags, snarere evigung, klassisk, træning.

Hvorfor er det så godt at starte dagen med gymnastik?

Det sætter gang i blodomløbet, ilttilførslen til muskerne, det kvikker op. Og fysisk aktivitet generelt øger hjernens funktionshastighed.

Hvordan påvirker morgengymnastik vores krop?

Det påvirker kroppen akut, så man kommer hurtigere op i omdrejninger og i gang med dagen. Og kan også fjerne almindelig stivhed i kroppen efter en lang nat i sengen. (Men kan ikke fjerne eventuel eftertræningsømhed, DOMS, der opstår efter hård eller uvant aktivitet).

Er det noget man får gavn af, hele dagen?

Ikke direkte, men indirekte. Godt begyndt er halvt fuldendt. Man er mere frisk, så man når mere lige fra morgenstunden.

Hvad med på længere sigt? Hvordan vil det gavne og påvirke ens krop, når man er blevet ældre, og har lavet morgengymnastik regelmæssigt?

Regelmæssig motion gavner altid. Hvor stort udbytte ? også op i alderen ? afhænger også af intensiteten og varigheden.

Hvor lang tid skal det tage? Hvor meget skal der til før, at man opnår en god effekt?

Der er ikke noget fast mål for hvor lang tid det skal tage. Få minutter kan give en rigtig god effekt. Eksempelvis virker mange strækøvelser inden for 30-60 sekunder. Styrketræningsøvelser [1 sæt med et antal gentagelser fx 8-15] har nogenlunde samme varighed (men hvis man har tid, og vil have ekstra effekt, kan man tage flere sæt fx 2-4).

Hvilke øvelser kan man lave?

En klassisk øvelse som også ikke-yoga udøvere kan lave er solhilsenen: En stræk og bøj øvelse fra yoga. Man strækker og bøjer kroppen i stående stillingen og går så ned på gulvet og strækker og bøjer og kommer op igen. Den øvelser giver både stræk, styrke og lidt sved på panden. En anden yoga øvelse der også strækker og bøjer - og styrker - er De Fem Tibetanere. Alternativt. For puls: Jog, løb, dans omkring ? skal det være hårdere, så sjip. For styrke: Klassiske øvelser som benbøjninge (squat), armstrækninger, rygstrækninger og mavebøjninger er meget effektive. Morgenmotion inde er godt, men ude er næsten "dobbelt så godt". I alle tilfælde vækker det kroppen ekstra, når man samtidig får frisk luft. Transportmotion fx cykling til job eller studie er derfor anbefalet; sundhed, motion (og energi) og miljøvenligt.

Hvordan får man bedst gjort det til en god vane som man rent faktisk holder?

Gør det nemt at komme i gang. Ryd alle forhindringer (og undskyldninger) af vejen. Hav ryddet gulvet og evt. gjort musik til træningen klar. Start med lidt ad gangen. Find øvelser, der virker overskuelige og behagelige. Lav evt. transportmotion; cykling eller gang, så det bliver en naturlig del af hverdagen.

Er der noget som man ellers kan gøre, hvis man gerne vil have gjort noget ved stivhed og træthed i kroppen?

Sørg for en god nats søvn, 6-9 timer, på et godt leje i et mørkt, stille, køligt rum. Styrketræning og konditionstræning giver overskud, mindre træthed på sigt, mens strækøvelser kan mindske almen stivhed i kroppen. Styrketræning og konditionstræning kan også - afhængigt af typen - til en vis grad gøre kroppen mere bevægelig.

Mere morgengymnastik:

TV2 Nord. Stream 'Nordjylland træner sammen' S1E2 (7.12.20) TV2 Nord. Stream 'Nordjylland træner sammen' S1E3 (7.12.20) TV2 Nord. Stream 'Nordjylland træner sammen' S1E5 (7.12.20) TV2 Nord. Stream 'Nordjylland træner sammen' S1E6 (7.12.20) Frem med træningstøjet: Nu er der morgengymnastikk på TV2 Nord Salto Få pulsen op med TV2 Nord: Morgengymnastikk (19.11.2020)