Dobbelt så gode træningsresultater? Kend tricks og lav disse tests

Af Marina Aagaard, MFT Træner du? Uanset niveau: Få sjovere træning og bedre resultater fra i dag. Lær af eliten: Skab det fysiske fundament med viden, tests og den rette træning.
Tænker du, det ser svært ud, det kan jeg ikke. Det er en tankefejl. Man kan næsten alt med træning. Men det kræver viden og tålmodighed. Coach Aagaard
Fitness er fantastisk; alle kan være med. Men fitness, hvor man bare træner derudaf, har den ulempe, at man ofte træner uden mål. Med fokus på udfordringer, forbedring og konkrete mål, virker træningen bedre - måske endda dobbelt så godt.

Dobbelt så gode træningsresultater

På Interkontinentale FIG, Fédération Internationale de Gymnastique, Landstræner-kongresser, er et hovedbudskab - ét, der også promoveres af trendsettere inden for funktionel og naturlig træning:

# 1 Sørg for at fundamentet er til stede

Tjek og træn fundament for videregående træning, så skader og uheld undgås. Hvordan ved man om fundamentet er til stede? Det gør man ved at undersøge, teste, kroppens formåen. Som i gymnastik foregår det med tests af styrke og bevægelighed.. I gymnastik er det rimeligt avancerede tests, i fitness kan man klare det med enklere tests - og det smarte er, at test-øvelserne samtidig fungerer som træning. Når du tester dig, træner du. Viden er forudsætningen: Kend barrierer og fremmere for videre træning og topform:

# 2 Kend Barrierer

  • Svage håndled
  • Stramme skuldermuskler
  • Dårlig hoftemobilitet
  • Indgroede forkerte bevægelser

# 3 Kend Fremmere

  • Tilstrækkelig styrke - fx i håndled, tager år at optræne; planke/håndstand
  • Tilstrækkelig smidighed - trænes med bl.a. skulder stræk og hofte stræk
  • Tilstrækkelig koordination af styrke og smidighed - træn teknik / kropskontrol
  • Kvalitet fremfor kvantitet - fejlagtige bevægelser bør ændres (omlæring)

# 4 Brug Test øvelser

Der er mange test typer, her er (multi) tests fra hhv. GMB, RKC og Dan John: GMB Squat, dyb squat, kropsvægt, baglår til lægge, rank ryg Japansk bedestilling, seiza, sid på bøjede underben med rank ryg (tester knæ) A frame position, yoga 'downward dog', på hænder og fødder med bagdel i vejret. Bear Walk, på alle fire, knæ løftet, krydsbevægelse kravl, modsat hånd/fod. Skift. RKC Squat; mindst 10 dyb kropsvægt squat med rank ryg og god form Push-up; mindst 10 strakt krop armstrækninger med optimal nakke-ryg-stilling Leg lift; mindst 10 rygliggende benløft, strakte ben og uden bevægelse af lænd Reverse plank; min. 30 sekunder; omvendt planke, på hænder og hæle. Dan John Standing long jump; du bør kunne hoppe lige så langt som du er høj (top træning). Disse små serier kan bruges som test eller træning og de gør træningen sjovere. Kan man ikke udføre dem, starter man med lettere versioner. Få hjælp til det. Kan man nemt udføre dem, går man videre til mere avancerede versioner. Rigtig god træningslyst.       Hvad gør basistræning med enkle øvelser godt for? Basistræning gør kroppen i stand til sjovere træning på sigt.