De fem sanser: Sundhed og sport

Af Marina Aagaard, MFT Du har De Fantastiske Fem sanser. Beskyt dem og benyt dem. Få meget mere ud af hverdag, fritid, idræt og sport ... og mere lyst og liv i livet.

De fem sanser

Sanser

Syn

Åbn øjnene. Træn øjnene.  Få 10-30 % bedre præstation øjeblikkeligt. Bruger du briller? Så er "øjnene i bur" ifølge Dr. Eric Cobb, Z-Health, så synsfelt og kropslig rækkevidde begrænses i hverdag og idræt; øjnene er afgørende for præstationen. Tjek om der er andre muligheder; briller uden 'rammer', linser og/eller synstræning. Slip dine øjne fri, se mere og bedre; natur, sol, måner og stjerner, sport og kunst i alle genrer, der ofte stress og sortsyn fjerner.

Hørelse

Luk ørerne op ... og i. Lyt til mere end muzak: Lyt til Moder Natur plus klassisk og indie i mild mol og vild dur. Musik kan øge effekten af din træningstur! Pas på de dyrebare ører: I fitness- og sportsmiljøer er der ofte dårlig akustik, støj og for høj musik (instruktører har mistet en del af hørelsen og kan ikke høre det). Aktuelt tip: Undgå for høj lyd, for pludselig lyd, for megen lyd for tit. Anbefaling ved 'støjsituation': Få høreværn; diskrete ørepropper tilpasset dine ører: Du hører musik og tale, men får reduceret den skadelige støj, og undgår høretab og tinnitus, der er noget værre møg!

Lugtesans

Træk vejret ind gennem næsen. Træk vejret dybt og langsomt. Få bedre præstation og bedre sundhed og helbred: Mere ilt, mere energi og flere duftindtryk, du kan li'. Reducer kunstige dufte; parfume, duftfriskere, duftlys. Øg frisk luft indtag. Snif, snif løs til livet som et trøffelsvin, til flora, fauna, mad, kaffe, te og vin. Ødelæg aldrig dit 'olfactometer', næsen din, med fremmedlegemer og skidt som kokain.

Smagssans

Behandl din krop som en Ferrari og giv den V-Power. Sund kost forbedrer helbred og præstation, god smag forsøder enhver ernæringssituation. Spis groft, grønt, sunde olier og varieret: Spis ikke kun de samme 10-12 grøntsager livet igennem; der findes tusindvis af spiselige planter, bær, frugter og grøntsager. Smag noget nyt og nyd det. "Uden mad og drikke duer helten ikke!" Læs også 'Nyd dig sund, slank og stressfri' af Per Brændgaard (JP Puls 17.9.2011).

Følesans

Kræs om din krop. Giv den varme, velvære og velgørende betingelser. Meget mere kys og kram, for berøring virker skam. Berøring øger mængden af hormonet oxytocin, krammehormonet, der øger sundhed og velvære. Følesansen er ofte understimuleret, så derfor: Rør og føl mere i hverdag, fritid og træning; det er fysisk og mentalt sundt: Giv hånd, klap på skulder, masser, ae ... bad i vand, damp og varme (og kulde) ... rul på massagebolde og skumruller ... lig på sømmåtter. Bogen Wellness - lev længere, sundere og gladere har flere tips til bade og terapier.
Et generelt godt sundhedstip: Brug alle dine sanser, så kroppen og sindet 'danser'. Få alle sanseoplevelser med hver dag uanset tid og sted.