Wellness Leksikon: Spa og wellness begreber

Af Marina Aagaard, MFT Spa? Det kan lyde eksklusivt eller endda dovent, men spa, sanum per aquam, sundhed gennem vand, er en virksom og anbefalet - også i forbindelse med sport - restitutionsaktivitet, der fremmer afslapning og velvære.

Wellness leksikon

Her finder du en guide med oversættelser og forklaringer på udtryk, man kan støde på i wellnesscentre, under spa besøg og diverse former for terapier eller i forbindelse med læsning af wellness bøger og artikler samt wellness blogs og hjemmesider. Wellness leksikon spa tips Marina Aagaard blog

Wellness tip

For bedre sundhed, velvære og præstation: Tag en tur i spa med jævne mellemrum. I en spa, et wellnesscenter, får man typisk udleveret et kort, en 'spa guide' til valg af aktiviteter og ellers kan man spørge om råd. Selv følger jeg for det meste samme protokol; bad, boblebad, dampbad, 4-5 gange sauna og koldt kar på skift, så måske dampbad igen, så koldt bad - og til sidst: Et varmt fodbad. Efter ophold i varme bade anbefales det, at man lægger sig og hviler en halv time i et lunt rum, afslapnings-afdelingen.

Wellness definition

Wellness kommer af 'well', som på engelsk har en dobbelt betydning; at være rask, at have det godt. Wellness kan oversættes til og forstås som sundhed og velvære. Ordet forbindes i dag ofte med velværebehandlinger, men er meget mere end det. Wellness omfatter fysisk, mentalt, emotionelt, spirituelt og socialt velvære. Wellness drejer sig om balance på de fire områder:
  • Krop
  • Psyke
  • Sjæl
  • Omgivelser (omverden, job og privatliv)
Wellness, sundhed og velvære, kan opnås på mange måder med mange midler og metoder - fra enkle hverdagsaktiviteter over mindfulness og bodymind træning med fokus på åndedræt og vejrtrækningsøvelser til avancerede terapier og spabehandlinger. Wellnessaktiviteter giver: Forbedret restitution og præstationsevne, øget energiniveau, koncentration og fysisk og mental balance, mindre stress og mere fokus og tilstedeværelse i nuet, mindfulness.Denne blog og side omhandler wellness; elementer, midler og metoder. For længere, sundere og gladere liv.
Massage wellness velvære og sundhed

A - C

Akupressur Massage med tryk på akupunkturpunkter. Akupunktur Kinesisk behandlingsform med nåle på særlige punkter. Alexander teknik Metode til udvikling af optimal holdning. Alger Havplanter, der er rige på vitaminer, mineraler og sporstoffer. Apodyterium Omklædningsrum, latin; i de romerske termer, som var forløberne til spacentre. Aroma Duft. Kan benyttes i terapi og for velvære. Undgå overdreven brug af syntetiske dufte. Aromaterapi Brug af æteriske olier til behandling af diverse lidelser. Asanas Kropsstillinger, grundøvelser, i yoga. Ayurveda Indisk naturmedicin og holistiske helseprincipper. Bach blomstermedicin Behandling af stress og fysiske og psykiske tilstande med 38 blomsterremedier. Balneo terapi Terapi med forskellige bade, vandmassage, indpakninger og kost, motion og afspænding. Bio-feedback Behandling med instrumenter, der giver feedback om kroppen. Forbedrer mental kontrol. Biosauna Sauna med en moderat temperatur, 40-60 grader, og en luftfugtighed på ca. 45 %. Blodtryk Det tryk, som skabes, når blodet pumpes ud i kroppen. Blodets tryk på blodårernes, arteriernes, vægge. Blodtrykket afhænger af med hvor stor kraft hjertet pumper blodet ud og hvor stor modstand blodet møder i karsystemet, arteriernes vægge. Blodtrykket måles i mm kviksølv og normen er 120/08 mm Hg (op til 140/90 mmHg). Flere faktorer afgør om et givent blodtryk er risikabelt. De to tal angiver systolisk blodtryk, hjertets sammentrækningsfase, når hjertet pumper blodet ud, og diastolisk blodtryk, hjertets hvilefase, når hjertet fyldes med blod. For højt blodtryk, vedvarende, slider på hjertet og arterierne og er forbundet med en række sygdomme, fx hjertetilfælde og åreforkalkning. Bodymind Eller mind-body. Krop-sind. Træning, som integrerer både krop og sind. Det omfatter alt fra meditation, yoga, qi gong og tai chi til mere dynamisk træning som kampsport og specialdans. Bodywrapping Kropsindpakning. Botox-behandling Indsprøjtning af nervegift for at modvirke rynker. Lammer musklerne. Kan give alvorlige bivirkninger inklusive 'vansiring' af ansigtet. Frarådes af mange kosmetologer og eksperter! Der findes andre typer behandlinger. Bedste behandlingsmetode: Glæde og latter, sund kost, motion, sauna og sex. Børstemassage Kroppen børstes med handske eller naturhårsbørste. Det sætter gang i blodcirkulationen til huden. Caldarium Dampbad med middeltemperatur, cirka 45 grader. Cellulitis Fedtophobninger. Chakraer Knudepunkter for energibaner i kroppen. Der er syv chakraer. Champagnebad Boblebad med kultveilte. Chokolademassage Luksusmassage, hvor man masseres med varm chokolade. Colon-hydroterapi Tarmskylning med filtreret vand ved forskellige temperaturer. Kontroversielt. Frarådes af eksperter inden for tarm-systemet; den naturlige tarmflora bør ikke forstyrres.

D - F

Dampbad Varmt rum med damp. Detox Afgiftning. Af toxin, gift. Der findes forskellige typer 'afgiftningsforløb', fra milde diæter, hvor man eliminerer sukker og spiser sundere til omfattende forløb med mere eller mindre seriøse metoder. Eksfoliering Afskalning. Huden slibes, så døde hudceller fjernes. Eksspiration Udånding. Se også åndedræt. Elektroterapi Kroppen stimuleres med svag strøm for at stimulere muskler og sætte gang i blodgennemstrømningen. Diatermi. Endermologi Af dermo, vedrørende huden. Essens Koncentreret væske (til udvortes eller indvortes brug). Eutoni Normal spændingstilstand i muskler og sener. Fango Italiensk vulkansk mineralslam til bade og omslag. Feng Shui Videnskab om harmoni mellem mennesker og omgivelser. Fitness Af fit, at være egnet eller klar. Målrettet træning. Floating Flydning. Kroppen bæres oppe af vand med højt saltindhold. Kan foregå i saltsøer, i store bade eller i specielle lukkede 'badekar'. Flow Jævnt glidende strøm. Sammenhæng. Flydende. En tilstand, hvor man oplever sammenhæng mellem udfordringer og kompetencer; man 'glemmer tiden', det er ren fornøjelse. Frigidarium Et koldt rum med et bassin eller bruserum til afkøling. Af latin.

G-J

Gyrokinesis Speciel muskeltræning på gulv eller skamler. Gyrotonics Muskeltræning i specialmaskiner. Hamam Tyrkisk bad med bassiner, dampbade, massage og hvile. Hands of harmony Massage ved to massører, som masserer synkront. Havsalt Især fra Det Døde Hav. Øger stofskiftet og modvirker væskeansamlinger i kroppen. Homøopati Sygdomsbehandling med meget små doser af midler, som i større doser vil kunne fremkalde samme sygdom. Hormon Stof, som regulerer processer i kroppen. Mange forskellige med vidt forskellige funktioner. Hot Stone Varm sten. Varme sten bruges til massage eller terapi. Hydromassage Vandmassage. Hydroterapi Vandbehandling. Hypnose Søvnlignende tilstand, hvorunder man er lettere at påvirke. Benyttes til afvænning og stressbehandling, mod fobier m.m. Høbad Kroppen indpakkes i hø. Hø-aromaerne virker afslappende. Iltterapi Inhalering af koncentreret ilt. Benyttes til behandling og forebyggelse af sygdomme. Giver et øget energiniveau. Tilbydes af ganske få wellness- og sundhedscentre. Infrarød sauna En sauna med infrarød stråling. Bliver kun 38-45 grader varm. Næsten samme effekt som almindelig sauna uden at man sveder. Inspiration Indånding. Første del af åndedrættet. Bør i hvile foregå gennem næsen. Se åndedræt. Jacuzzi Varemærke. Boblebad.

K - M

Kinesiologi (Selvhjælps)terapi med bevægelseslære, ernæring m.m. Kleopatrabad Bad med mælk og olie. Kolesterol Voksagtigt (fedt)stof, sterol, i kroppen. Kromoterapi (chromoterapi) Farveterapi. Forskellige farver, fx farvet lys eller maling, kan virke enten opkvikkende (orange) eller beroligende (grøn). Benyttes af og til i saunaer og dampbade. Laconium Tørt, moderat varmt rum (en slags sauna). Cirka 55 grader. Af latin. La Stone terapi Massage med varme lavasten og kolde marmorsten. Lomi-lomi Rytmisk massageteknik fra Hawaii. Loofah-svamp Engelsk navn for svamp lavet af græskar-fibre. Lulur Et indonesisk plejeritual. Også luksuøs spa behandling; med bl.a. massage med kokosolie og blomster og eksfoliering med ris og planter. Lydterapi Behandling med lyd eller speciel musik (musikterapi). Lymfe Klar, gullig væske, som fjerner affaldsstoffer fra kroppens væv. Lymfedrænage Massageteknik, som fjerner væskeansamlinger. Lysterapi Terapi med uv-stråling. Magnet(felt)terapi Behandling med elektromagnetiske felter, som fremmer blodgennemstrømning og fremskynder heling. Mandara-massage Firehånds-massage ved to massører. Manicure Håndplejebehandling. Meditation Metode til at mindske og undgå spændinger og stress. Aktiviteten foregår typisk siddende uden fysisk bevægelse, men kan også foregå stående og gående. Meditation omhandler egentlig 'tankevirksomhed', men gå ofte ud på at få ro på tankerne eller slippe af med forstyrrende tanker. Hvis de dukker op, lade dem forsvinde igen. Nøgleord er afslapning, stilhed, ro og rekreation samt koncentration. Der er mange forskellige metoder. Mind-body Eller bodymind. Krop-sind. Træning, som integrerer både krop og sind. Det omfatter alt fra meditation, yoga, qi gong og tai chi til mere dynamisk træning som kampsport og specialdans. Mindfulness Bevidst opmærksomhed og fokus. Bevidst nærvær. Tilstedeværelse i nuet. Til stede med alle sanser. Benyttes både i forbindelse med afstressning og velvære og for at skærpe koncentrationen og forbedre præstationsevnen. Mylar Polyesterfilm, som bruges til indpakning ved kropspakninger.

N - P

Namaste Et sanskrit ord for både goddag og farvel eller vær hilset. Osteopati Holistisk behandlingsform, som søger at genskabe menneskets korrekte funktion med blide, manuelle teknikker. Padahyanga Ayurvedisk fodmassage med olier eller ghee (smørprodukt). Pedicure Fodplejebehandling. Peeling Slibning af huden. Kemisk peeling er ætsning af huden for at reducere arvæv og rynker. Pesticid Ukrudtsmiddel. Plantegift. Pilates Muskeltræning med fokus på kropsstammen og vejrtrækning. Foregår hovedsageligt som gulvøvelser med kropsvægt, mat exercises. Der findes også pilates maskiner med fjedertræk til specialtræning. Opfinder: Joseph Pilates. Pindasweda Aromatisk varmemassage med svedvirkning. Med: Potalis Urtebolde, som benyttes til speciel trykvarmemassage. Power nap Kort lur. Bør maksimalt være på 5-20 minutter. Kan give ny energi, hvis koncentration og overskuddet er dalet. Forskning har vist gode resultater (for nogen) med power napping. Bør ikke benyttes, hvis man har søvnproblemer. Pranayama Bruges om yoga åndedrætsøvelser. Egentlig kontrol af ? eller bedre; at strække eller forlænge ? åndedrættet. Handler om vejrtrækning, livsenergi og sjælen. Af sanskrit med betydningen 'forlængelse af åndedrættet' eller 'forlængelse af livskraften'.

Q - S

Qi Gong Kinesisk trænings- og helbredelsesmetode. Træning omfatter blandt andet øvelser i liggende, siddende og stående stilling, herunder øvelser, hvor man står stille i lange perioder af gangen (evt. med armene ude foran kroppen som omfavner man et træ). Rasul-bad Orientalsk plejeceremoni, hvor kroppen pakkes ind i mudder. Rasul er marokkansk lerjord. Reiki Japansk ord for universel livs-energi. Behandlingsmetode med let håndspålæggelse. Retræte Tilbagetrækning. Hvile. Fx ophold på afsidesliggende steder med fuldstændig ro. Visse steder er tale begrænset til udvalgte tidspunkter. Sanarium Begreb for helbredende område eller moderat varm sauna. Af latin. Saunagus Saunakultur med æteriske olier, der sammen med den varme luft viftes mod kroppen. Shiatsu Japansk tryk-massage. Sabia Med Et 30-40 min. hvil på varmt sand. Lys i flere farver illuderer cyklus fra solopgang til solnedgang. Simple living Enkel levevis. Tankegang med fokus på orden og harmoni. Sisal-svamp Svamp lavet af stærke fibre fra Yucatan-agave. Slow food Langsom mad, spisning. Måltider, der nydes i ro og mag, med mindfulness; mindful spisning. SPA Sanus per aquam. Sundhed gennem vand. Stress Belastning. Fx mental, fysisk, kemisk, termisk. Syntetisk Kunstig.

T - W

Tai Chi Ældgammel kinesisk kampsports- og motionsform. TCM Traditionel kinesisk medicin. Omfatter blandt andet akupunktur, akupressur og massage. Tecaldarium Rum, hvor alt er varmt - gulve, vægge og bænke. Tepidarium Moderat varmt rum, cirka 35-40 grader. Terapi Pleje eller kur. Terme Af thermae, varme bade. Thai-massage Massage uden olie og i påklædt tilstand, med stræk. Thalasso-terapi Behandling med søbade eller saltvand, sand og alger. Toksin Giftstof. Tridosha Ayurvedisk afspændingsbad (benyttes efter massage). Triggerpunkt terapi (trigger point therapi) En massageform, der blandt andet benyttes i sportsmassage. Triggerpunktterapi foregår med lette tryk på bestemte punkter på muskler og bindevæv og benyttes til behandlinger af smerter, ømhed og spændinger. Formålet er at påvirke nervesystemet og få kroppen til at frigive hormoner (histamin, endorfin, m.fl.), som lindrer smerter, forbedrer blodgennemstrømningen og gør musklerne smidige. Triggerpunkter er et net af sensitive ømme punkter i spændte muskelfibre (læge Janet G. Travell, USA). Vaporium Af latin vapor, damp. Andet navn for romersk dampbad. Vapozon Et ansigtsdampbad, som benyttes i hudplejebehandlinger. Vejrtrækning Vejrtrækningen eller åndedrættet består af: Indånding, inspiration, med frisk ilt til blodet, og udånding, ekspiration, som fjerner kultveilten fra kroppen. Man trækker vejret ca. 20.000-28.000 gange i døgnet. For det meste ubevidst. Bevidsthed omkring et dybere, langsommere åndedræt kan forbedre helbredet, fx sænke blodtrykket, og mindske risikoen for sygdom. Venusbad Varmt, orientalsk oliebad med afslappende virkning. Watsu Af water (vand) og shiatsu. Trykmassage i vand. Wellness Af well, godt eller rask. Velvære og sundhed; at have det godt.

Y - Å

Yoga Betyder »at forene«. At skabe harmoni mellem krop og sind. Yoga er en livsstil med fokus på sjæl, sind og krop. De fysiske øvelser omfatter 'prayanama', åndedrætsøvelser og 'asanas' forskellige kropsstillinger som holdes i længere tid af gangen, en form for muskeludholdenhed, kropsstammetræning og stræk, med lav eller høj intensitet. Der findes mange forskellige former for yoga. Zazen Siddende zen-meditation. Zilgrei Blid selvmassage til fysisk og mental afspænding. Æterisk Flygtig. Bruges især om æteriske olier, der indgår i velværebehandlinger og bade. Der er forskellige effekter fra afslappende til opkvikkende. Økologisk Egentlig »husholdning«. At dyrke jord og holde dyr i balance med naturen uden brug af kunstgødning eller sprøjtegift på planter; at dyr har mere plads, får bedre foder og ingen vækstfremmere eller medicin. Åndedræt Åndedrættet består af: Indånding, inspiration, med frisk ilt til blodet, og udånding, ekspiration, som fjerner kultveilten fra kroppen. Man trækker vejret ca. 20.000-28.000 gange i døgnet. For det meste ubevidst. Bevidsthed omkring et dybere, langsommere åndedræt kan forbedre helbredet, fx sænke blodtrykket, og mindske risikoen for sygdom.