Gør din træning bedre: Anstrengelsesløs anstrengelse

Af Marina Aagaard, MFT Gør din træning og motion noget lettere, sjovere og mere (tids)effektiv. Få bevægelser til at føles og syne lettere uanset hvilken træning, du er i færd med, styrketræning, løb, cardio, dance, stretching eller core training.

Anstrengelsesløs anstrengelse

Tænk på træningen, bevægelserne, som - jeg plejer at sige - Anstrengelsesløs Anstrengelse: Lad det forplante sig til tankerne, ansigtet og kroppen.
"Smil til træningen, så smiler den til dig".

Feldenkreis metoden

Konceptet om lethed er inspireret af neurofysiologi og psykologi, elitegymnastik, dans og Feldenkrais metoden udviklet af ingeniøren Moshe Feldenkrais (1904-1984). Feldenkrais metoden er baseret på nervesystemets formidable evne til at "finde nye løsninger på bevægelsesproblemer" i hverdagen (og kriser) og idræt. Et væsentligt princip er, at "bevægelser er ikke enten rigtige eller forkerte". Uhensigtsmæssige (hverdags) bevægelser kan være påvirket af vaner og stress, men vi præsterer bedre generelt, når vi har en god motorik, velkoordinerede bevægelser: Bevægelser "i overensstemmelse med det ønskede og lette, præcise og elegante". Det må være et mål med træning at opnå dette ved at lære ikke bare at spænde musklerne, men også at afspænde dem; forhindre at de bremser effektiv bevægelse. Innovative principper og metoder, som man kan lade sig inspirere af i almen fitnesstræning, især personlig træning og træning for små hold. Inverted training: Håndstand, på hænder med støtte. Jeg smiler, så føles det lettere.