The good, the bad and the ugly: Verdens værste måltid

Af Marina Aagaard, MFT Hvad er verdens værste måltid? Smagen er forskellig. Alligevel kan de fleste blive enige om, at et godt måltid er et samspil mellem et rimeligt næringsindhold og sanseoplevelser for øjne, næse og mund. Jeg er ikke kræsen. Jeg spiser meget alsidigt. Jeg nyder både gourmet måltider og super simpel basiskost eller periodisk endda uhyre usund mad. Forleden fik jeg det modsatte af et godt måltid uanset hvordan man definerer det.

Verdens værste måltid

Eller rettere Mit livs værste måltid Hvorfor skriver jeg om det? For at brokke mig? Nej. For at advare andre og give et par tips, så de undgår de lidelser, som jeg netop har gennemgået.

The good?

Måltidet. Altså ikke maden, men måltidet: Jeg spiste sammen med familien og manden. Det er altid godt, en fornøjelse; glæde og højt humør. Vi var sammen i forbindelse med de senere års tradition, en familieferie, i år i Cala D'Or, Mallorca, Spanien.

The bad?

Maden. Spanien har adskillige Michelin restauranter og masser af andre spisesteder med fantastisk mad. Men i mange ferieområder er god mad næsten ikke-eksisterende. Det var tilfældet her, hvor de fleste restauranter havde nøjagtig samme slagord på facaden, UNLIMITED SPARERIBS, og fuldstændig identiske, deprimerende menukort: Alt for mange retter, næsten alle kedelige og ret usunde. Jack of all trades (and master of none). Eksempelvis i en vis restaurant i Cala D'Or centrum (restauranten får fire stjerner på nettet, hvilket muligvis fortæller mere om anmeldernes madpræferencer end om maden). Copa D'Or I mangel af bedre steder spiste vi der. Og i mangel af fristende muligheder valgte jeg ud fra udelukkelsesmetoden chili con carne. Noget jeg sjældent spiser, men har fået i meget velsmagende versioner. Dette var godt nok i en fajitas model (?), men wrap kunne man vel lægge til side ... Mistænkeligt hurtigt efter bestilling kommer maden på bordet. Hvad havde jeg ventet? Noget andet end dette. Verdens værste måltid Marina Aagaard blog mad

Minus madoplevelse

Mad bør være visuelt tiltrækkende. Chili con carne er ikke specielt skønt at se på selvom det er lækkert tillavet, men dette syn var dybt forstemmende. Ud over et trist udseende, en sløjt udseende wrap, ingen form for grønt eller pynt. Selvom man disse steder gør brug af side orders (grønt og kulhydrater bestilles særskilt), hvis man vil have et helt nærende måltid, er dette for ringe.
 1. Chips (pommes frites)? Hvad i alverden har de at gøre i nærheden af denne ret? Hvor dybt kan man synke som spisested for at tækkes de mange engelske turister? ...
 2. Dips? Et eller andet tomat-agtigt, der ser ud og smager som om det er kommet ud af en dåse eller lignende. Noget gulligt, det ligner sennep. Det viser sig at være en ildesmagende guacamole eller noget tilsvarende. ...
 3. Nips; små skarpe bidder! Wrappen's indhold er noget af det mindst indbydende jeg endnu har set. Desværre ingen fotos, for det glemte jeg totalt i min rystede tilstand.Da jeg skar fajita'en igennem, fandt jeg en grålig, hård, klumpet masse. Det lignede intet i nærheden af de chili con carne retter, jeg har set til dato.Eftersom jeg 1) tænkte at det bare var sædvanlig dårlig feriestedsmad og 2) ikke ville lave ballade under en familiemiddag, gjorde jeg mig alligevel den anstrengelse at spise nogle mundfulde. Det smagte tørt og ubehageligt, så som en uhyre sjælden foreteelse spiste jeg ikke op. Kan ikke mindes at jeg nogensinde har klaget seriøst over mad - ud over at omtale forbedringsområder for tjener - og desværre gjorde jeg det heller ikke nu. Jeg undlod at spise. Gik blot sulten og rystet fra bordet. Og vi tog retur til villa.

The ugly?

Maveforgiftning! Om natten klokken 2 vågnede jeg med madforgiftning. Sygere end jeg har været i kvindes minde. For læseres skyld vil jeg ikke gå i detaljer, men ud over elendighed i alle ender og kanter, igen og igen, havde jeg feber og rystede over hele kroppen. Aldrig før har jeg været så syg. Det værste varede et helt døgn. 24 timer i Helvede. Dernæst endnu 24 timer i Helvedes forgård. Og i de næste fem dage halvsyg og dårlig. Maden var altså ikke bare dårlig. Kødet var enten fordærvet eller også havde kokken ikke vasket hænder. Et eller andet i den stil. I alle tilfælde troede jeg i ulideligt mange timer, at min sidste time var kommet ... og (næsten) en hel uges ferie ødelagt. Hvad kan man (jeg) lære af det?
 • Man skal være glad for hver dag man er rask.
 • Pas på med gadekøkken mad ... og åbenbart også turistfælde-restaurant mad.
 • Pas på med retter af hakket kød; det kan være de ældste, ringeste rester.
 • Undgå eventuelt retter med friske grøntsager, kan indeholde bakterier.
 • Lugter eller smager noget underligt; stop med at spise og klag/spørg.
Jeg havde i ugerne forinden i Colombia spist hvad jeg havde lyst til inklusive frisk frugt og grøntsager og det gik fint. Men måske var jeg bare heldig. Jeg passer på fremadrettet. Mad er mere end næring. Mad er nydelse for mig. Men p.t. tager jeg den lidt med ro (og enkelte skønne Mallorca billeder kommer senere).

Sådan mindsker man smitterisiko

Skal du rejse til udsatte områder har professor Dag Berild, Norge, en række råd, som du bør følge:
 • Bliv vaccineret mod hepatitis og andre tropesygdomme. De penge, det koster, er godt givet ud.
 • Når det kommer til mad, skal vi børste støvet af en gammel tommelfingerregel: »Kog det, skræl det eller glem det.«
 • Vask hænder, og overhold almindelige hygiejneregler.
 • Tag antibakteriel gel med, som du bruger på hænderne, før og efter du spiser.
 • Hvis du følger disse regler, kan du effektivt forhindre at blive smittet af resistente tarmbakterier.
Flere råd:
 • Har du tænkt dig at have sex med en, du ikke kender i forvejen, i udlandet, så brug i alle tilfælde kondom.
 • Tag hudafskrabninger, snitsår, flænger og skrammer alvorligt for at undgå MRSA og andre resistente bakterier i såret. Medbring sårrens, gaze og plaster.
 • Lad være med at køre i beruset tilstand. [Undgå uheld].
 • Bliver du indlagt, stiger risikoen for smitte af resistente bakterier.

Reference:

Videnskab.dk: Pas på: Her er turistlandene med flest resistente bakterier.