60-reglen: Beskyt ører og hørelse

Af Marina Aagaard, MFT Før var det mest voksne og ældre, der mistede en del af hørelsen. Nu rammer det også unge trænende, der hører høj musik i øretelefoner. Det kan give alvorlige høreskader og måske resultere i dårligere form.  Mobiltelefoner kan spille musik ved 110-120 dB og gør man det en hel dag, kan det være nok til at give permanent høretab. Og dårlig hørelse er invaliderende. 60-reglen Sound Ear Det indre øre hjælper med at opretholde balancen blandt andet via reflekser, som involverer nakke- og rygmuskler. Ifølge Z-Health har ny forskning vist, at "kronisk brug af høj musik igennem hovedtelefoner" påvirker 100 % af langtidsbrugerne og resulterer i en gradvis nedbrydning af hørelsen og af en refleks relateret til kontrol af halsmuskulaturen, hvilket kan påvirke balancen i negativ retning [dårlig balance = dårligere fitness]. Eric Cobb, Z-Health, har tre gode råd; et om musikudstyr og to, 60-reglen, om musikvaner:

60-Reglen: Beskyt ørerne og bevar hørelsen

  • Brug 'over øret' hovedtelefoner i stedet for 'i øret' hovedtelefoner. [det giver bedre lyd og mindsker risikoen for for høj lyd direkte ind i øret].
  • Brug hovedtelefoner UNDER 60 minutter ad gangen.
  • Afspil musik UNDER 60 % af anlæggets/pc'ens/telefonens max volumen.

Læs mere:

DR Lev Nu: Unge får livsvarige høreskader ZHealthEducation: Protect your hearing and balance MedlinePlus: Hearing loss and music Tænk: Hovedtelefoner og øretelefoner: Hvad er bedst? GIF er fra danske SoundEar som leverer støjmålere til bl.a. fitnesscentre.