Farlig fitness? Farlig eller sund træning?

Af Marina Aagaard, MFT Fitness er alle tiders træningsform. Det er enkelt, let tilgængeligt og prisbilligt. Alligevel kaldes det af og til i medierne "farlig træning". Ærgerligt, fordi mange dyrker fitness på livet løs med den tanke, at det kun er af det gode. Det er det ikke altid, men fitness burde kun være godt, fordi det er den måske letteste metode til: Optimal træningseffekt med minimal indsats og minimal risiko for skader.
Sund eller farlig træning fitness debat
 

Farlig eller sund træning?

Tænker du, at ordet farligt om fitness - også selvom det er sjusket eller tankeløs fitness med risiko for overbelastningsskader og spild af tid - er lige i overkanten? Ifølge Den Danske Ordbog har ordet farlig har disse betydninger, formelt og uformelt: 1. forbundet med fare for fx skade, ulykke, nederlag eller fordærv
Eksempler (uddrag): farlige situationer, farlig leg, potentielt farlig
2. meget stor, intens eller omfangsrig (synonym: voldsom) Eksempel [eget]: nogle trænende laver en farlig larm, når de træner.
3. grim, sjusket, medtaget el. lign. (synonym: forfærdelig)
Eksempel [eget]: den træning ser farlig ud med sjuskede bevægelser.

Sundt

På plussiden. Fitness styrketræning er dokumenteret en af de mindst farlige idrætsaktiviteter man kan tage sig til, fordi skadesforekomsten er meget lav i.f.t. fx boldspil. Fitnesstræning har også meget få akutte skader opstået ved pludselige uheld. Sørger man for at få et godt program og en god instruktion, så er fitness sundt, endda meget sundt og virker endda som medicin, forebygger, helbreder eller lindrer mange sygdomme.

Farligt - mindre sundt

Jf. Punkt 1 synes jeg ordet farlig kan beskriver fejlagtig træning ret præcist: Med fare for skade, fx overbelastning, eller nederlag, fx træning, der ikke virker som forventet. Igennem mere end 25 år har jeg talt med utallige fitnessmotionister og bodybuildere, der efter kortere eller længere tids træning har været nødt til at holde lang tids træningspause på grund af overbelastningsskader i knæ, hofter, ryg, håndled, albuer og skuldre. I de senere år har overdreven CrossFit aktivitet desuden medført en del akutte skader.
Derfor er mediernes brug af ordet 'farlig' ikke altid skudt helt ved siden af, selvom det kan lyde voldsomt. Mange motionister er ikke opmærksomme på, at overbelastning opstår ofte på grund af en lille fejl, en smule forkert bevægelse, udført rigtig mange gange, hvilket først på et senere tidspunkt udmønter sig i smerter og måske kroniske overbelastningsskader, der kan være invaliderende.
De fleste overbelastningsskader opstår pga. for megen og forkert træning med forkert træningsteknik. Altså helt unødvendige skader, der let kan undgås med rigtig træning, så resultatet i stedet bliver en stærkere, sundere, slankere og mere stabil krop.
Træn med viden og opmærksomhed og få det maksimale ud af træningen.
Rigtig god træningslyst!
 
Har du tanker om træningen, som du vil dele, eller spørgsmål om fitness, du gerne vil have besvaret, så kom gerne med dit input i kommentarfeltet.