Antiinflammatorisk kost: Bedre sundhed og præstation

Af Marina Aagaard, MFT Du er hvad du spiser - eller måske snarere: Du har det, som du spiser. I de senere år er både diætister og forskere begyndt at se på kost og sundhed fra nye vinkler.  Kostrådene, der er baseret på næringsstofanbefalingerne (NNR), anbefaler at kosten indholder næring og energi fra protein, kulhydrat og fedt - samt vitaminer og mineraler - og er grøn, grov og relativt mager. Desuden har sundhedsprofessionelle i de senere år også rettet blikket mod udvalgte fødevarers anti-inflammatoriske virkning på kroppen.

Antiinflammatorisk kost

Kroppen igangsætter inflammation for at bekæmpe infektioner, hvilket er en nyttig reaktion, men bliver inflammationen for kraftig, kan man blive syg eller kollapse. Kronisk inflammation kan påvirke stofskiftet og være årsag til: 1) Insulinresistens, forløber for type 2-diabetes 2) Forstyrrelser i fedtstofskiftet og dermed åreforkalkning 3) Accellereret kræftcelle vækst. Kosten kan virke enten inflammatorisk eller antiinflammatorisk: Mad med mættet fedt eller sukker påvirker cellerne, så de sætter en inflammation i gang. Mad med umættet fedt, fx omega 3-fedtsyrer (fiskeolie), virker derimod antiinflammatorisk.

Mad med antiinflammatorisk virkning:

Fede fisk, laks, sild og makrel. Nødder, avocado, olivenolie og rapsolie.Grønt, bær og frugt. Groft brød med rug og byg. Grød med fuldkorn, fx havre, byg eller rug.  Antiinflammatorisk kost Jerk LangerAnti-inflammatorisk kost, verdens sundeste kostpyramide, til Plan A kostprogram. Venligst udlånt af Jerk W. Langer, der oplyser, at pyramiden er tænkt som et pædagogisk instrument, ikke som en facitliste [der kan knyttes kommentarer til madvarers placering]. Men alt med måde - selv det sunde bliver usundt i (for) store mængder. Nødder indeholder til eksempel mange sunde stoffer, men i store mængder får man både (for) mange kalorier og megen nikkel (bønner, nødder og boghvede er eksempler på planter, der kan indeholde særlig meget nikkel). Ingefær er en plante, som er blevet meget populær i mad og drikke, men ingefær kan virke blodfortyndende, så undgå overdreven brug. Sidst men ikke mindst: Sundhed og reduktion af inflammation handler ikke kun om kost, men om en generelt sund livsstil uden for meget stress.
Der er alt for meget fokus på, at hvis man følger en bestemt diæt, så kan man kurere eller undgå sygdomme. Man skal have hele pakken med. Det er supervigtigt at holde op med at ryge, det er supervigtigt at være fysisk aktiv hver dag, og også at spise en sund kost. Hele pakken skal med. Professor Bente Klarlund Pedersen

Læs mere:

Bruun L, Langer J (2016). 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost Larsen A, Kreutzer M (2015). Den store antiinflammatoriske kostguide Larsen A, Kreutzer M (2015). Antiinflammatorisk kost Spis dig fra overvægt og hudproblemer med anti-inflammatorisk kost Antiinflammatorisk mad virker og er baseret på Nobelprisbelønnet forskning DR: Kan man virkelig spise sig rask? DR: Betændelse i kroppen løses ikke med kosten alene Klarlund: Sådan skal du spise for at holde en betændelse nede Klarlund: Sådan lever du antiinflammatorisk Klarlunds brevkasse: Hvordan tager man på med antiinflammatorisk kost? Langer J. Plan A: 7 slags mad der beskytter dig. Den nye og gamle FDB kostpyramide