Motivation? Ekspert: Et sundere liv kommer ikke af sig selv!

Af Marina Aagaard, MFT Det er en tankefejl at tro, at motivation bare er noget man har eller ikke har og hvis ikke, så er det bare ærgerligt. Mangler motivationen? Træn den stærkere! health-quotes-2 I januar måned har medier og mennesker fokus på nye sundere vaner. På TV2 GO kører man som tidligere forløbet GO START, hvor man kan få hjælp til at blive sundere. I den forbindelse hjælper roeren cand.scient i idrætsfysiologi Eskild Ebbesen (fem OL medaljer (tre guld) og seks VM guldmedaljer) med motions- og motivationstips. Dagens tema, 5.1.2017, var motivation:

Et sundere liv kommer ikke af sig selv, men du kan træne motivationen til det.  Eskild Ebbesen
Ifølge Eskild Ebbesen er der brug for både ydre motivation, indre motivation og viljestyrke. Eskild Ebbesen definerer indre motivation, som det, der ligger i egne gener, værdier og vaner og ydre motivation, som målsætning, konkurrencer og træning med andre (der findes også andre definitioner) og viljestyrke som evnen til at agere mod vores impulser.
Viljestyrken skal vi bruge, når motivationen slipper op. Eskild Ebbesen
For rigtig mange er motivationen til sundhedstiltag og nye sundere vaner meget begrænset og det kan være vanskeligt at komme i gang med forandringer, når motivationen ikke er der. Men det er ikke givet, at lysten - den indre motivation - er der fra dag 1 og det er netop den, man kan arbejde med. Jeg er enig med Eskild Ebbesen:
Indre motivation kan opstå over tid med træning. 
Rigtig god motivations-træningslyst.