SHFT wearable: Løb bedre med virtuel løbetræner

SHFT wearable? Nummer 1 på den internationale Top 20 Fitness Trends liste er kropsbåren teknologi, gadgets og trackere, til måling af sundhed og træning. En helt særlig, intelligent wearable til løb er kommet til i år.  SHFT wearable virtuel løbetræner running pod app Marina Aagaard blog I foråret så jeg en lancering af nye træningsteknologier blandt andre et nyt dansk koncept, SHFT, til forbedring af løb. Jeg var først skeptisk over fravalg af pulsmåling (trods usikkerheder). Nysgerrighed fik mig dog 'overtalt' og i efteråret mødte jeg SHFT.

SHFT

SHFT udtales shift og skal forstås som et skift til en bedre løbestil.

Form og funktion

Design og markedsføring er strømlinet ... Tanke # 1: 'Cool'; når man ser de minimalistiske dele: Et bælte, to 37 mm futuristiske pods, en speciel lader og en lillebitte, kortfattet guide. Tanke # 2: Er det nu til at finde ud af for den fraktion af løbere, som ikke lige er helt fremme i skoene, hvad angår elektroniske gadgets? Det overraskende svar er "ja". Når man læser og følger brugsanvisningen, fungerer udstyr lige som det skal. SHFT_parts_Marina_Aagaard_blog   shft_info Montering af pod på sko og målebælte omkring brystkassen. Så skal der lige etableres forbindelse ... vente, vente utålmodigt ... Når pods efter nogle sekunder er fundet, ses på display, og mobil og ørepropper er monteret, er man klar til start. SHFT_pod_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog   SHFT_app_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog Mit første møde med min nye træner: "Marina, I am your running coach". Forbløffende. Selvom kvindestemmen er en anelse elektronisk, er den o.k. at høre på og guider mig indledningsvis igennem en løbetest som udgangspunkt for fremtidige træninger.
Keep the pace. Be patient. Focus on technique and speed will come.
Coachen, der instruerer og kommer med peptalk i forudbestemte tidsintervaller, forklarer, at testene foregår i blokke a tre, dvs. at tre træningsture i træk måles der på samme parameter, fx ground contact time, skridt per minut eller landingsmønster. Coachen anbefaler, at man tager to ugentlige løbeture med SHFT og mindst en tur, hvor man løber uden instruktion. En udmærket ide, for man løber meget koncentreret med den virtuelle coach: Opvarmning, 3 x 6 min. technical run, 2 min. pauser, nedvarmning.

Målinger og data

Bag de enkle SHFT pods gemmer der sig avanceret teknologi; intet mindre end "verdens mest intelligente løbecoach". Man skal som producent være forsigtig med at oversælge sit produkt, men indtil videre er jeg enig. Guf for gadget freaks og løbere. SHFT_run_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog Udstyret udfører imponerende 8.000 målinger i sekundet. Der måles på 12 parametre, hvoraf man får løbende verbal feedback på den, der er i fokus, mens man kan se alle data og grafik fra løbeturen efterfølgende: Interessante oplysninger om krop og præstation:
 1. Pace (min/km)
 2. Power (Watt)
 3. Steps Per Minute (antal skridt)
 4. Landing Angle (- grader)
 5. Toe-Off Angle (grader)
 6. Ground Contact Time (ms)
 7. Time In Air (ms)
 8. Step Length (cm)
 9. Landing Position (landing)
 10. G-Landing (G)
 11. Brake Effect (Watt)
 12. Body Bounce (cm udsving)
img_4158   img_4159   img_4160   img_4161 img_4162   img_4163   img_4164   img_4167  img_4363   img_4169   img_4170   img_4171 Ikke alene lærer man undervejs, men man forbedrer rent faktisk sit løb. Det kan være demotiverende, når coachen siger, at ?I can see, you are still spending too much time on the ground, Marina?. ?I would like to continue to work on your landing technique?. Til gengæld er det ekstra motiverende, når der er positiv feedback "You are doing very well, Marina. In the last two minutes, you have improved your ground contact time and are in your target zone, keep it up?. Forbedring fra >350 ms til 295-315 ms, ikke dårligt. En irriterende, men lærerig erfaring: Jeg troede selv, at jeg havde et fint løb på mellemfoden, men min først test viste noget helt andet: En fæl overvægt af hællandinger! At coachen gør sit job, ses af at kort tid efter er billedet et andet: img_4168     img_4363 Min personlige erfaring er, at det er bedst at udføre målingerne på en flad, jævn strækning som en asfalteret sti. Mange af mine målinger foregik på græs eller i skoven i kuperet terræn, grus og blade; dejligt, men ikke godt for tid eller teknik. img_4173     img_4172

SHFT eller live træning?

SHFT programmet er blevet udviklet igennem 3-4 år af løbespecialister og har til formål at hjælpe løbere på alle niveauer med at forbedre løbeteknikken: SHFT analyserer og informerer, så løberen justerer og korrigerer uhensigtsmæssige bevægelser i løbemønsteret, og derved får en bedre løbeøkonomi (evnen til at bruge mindst mulig kraft og energi på at komme frem) og reducerer risikoen for skader. Som i DR Lev Nu artiklen Motionseksperten: En elektronisk løbemakker er god hjælp konstaterer jeg, at der er dog ingen fare for at løbetrænere og løbehold mister popularitet. SHFT bør ses som et supplement, et særligt redskab, der er parat lige når man er klar til en løbetur og et redskab, der kan andre ting end trænere og kammerater, mens de sidstnævnte fortsat har deres faste plads, når det gælder det sociale og løbeglæde. SHFT_running_photo_Henrik_Elstrup_Marina_Aagaard_blog Rigtig god løbetur.