Vægtproblemer? Vægttab eller vægtvedligehold

Af Marina Aagaard, MFT I dag blev jeg kontaktet af en journalist: Hvorfor kan danskerne ikke kan overholde deres nytårsfortsætter (kure) ... hvorfor fortsætter deres vægtproblemer? Det kan der være flere årsager til. Altså vægtproblemer.

Vægtproblemer

En årsag er, at de gamle indgroede vaner er vanskelige at ændre.  En anden årsag er, at mange skyder over målet med deres fra-dag-til-dag-vil-jeg-være-slank målsætning! Igen og igen kan det konstateres, at det ofte er de små skridt, der giver langvarige holdbare resultater forbindelse med vægttab og vægtvedligehold. For at de nye vaner skal blive faste vaner, skal de være overkommelige og 'spiselige', så det er smart at starte med blot en eller to små forbedringer. Vægtproblemer Marina Aagaard blog Her er fem forslag:

1. Gå efter nøglehulsmærket

Vælg fuldkornsvarianter af brød, ris, pasta; det smager bedre og mætter mere og er en snedig erstatning for de hvide varer ...

2. Spis flere grøntsager (moderat frugt)

Start med at spise en grøntsag til morgen, fx en stor tomat, og en grøntsag til formiddag og eftermiddag, fx peberfrugt eller glaskål: Det er lettere at få tilstrækkeligt grønt, når man fordeler det ud over dagen. Bemærk, at mange grøntsager smager (næsten) som slik, fx økologiske gulerødder eller rødbeder. Har du meget svært ved at nå op på de 500-600 g grønt om dagen? Så prøv at lave grøntsagssmoothies (evt. tilsat en frugt); et velsmagende 'kosttilskud'.

3. Spis 10-12 rå mandler

Mandler er en tilfredsstillende snack ved behov. Tyg dem grundigt; tyg 35-50 gange på hver mandel, så varer de længere og smager ligesom marcipanbrød. Spis kun mellemmåltider, hvis du føler behov for det.

4. Lav dagligt dressing af 2-3 spsk rapsolie (olivenolie)

Olie og balsamico er lækkert fx til en salat med snittet hvidkål og glaskål med græskarkerner på. Sunde olier er vigtige for hjernen og mange af kroppens funktioner, så husk også fed fisk som laks, makrel og ørred til frokost eller aftensmad flere gange om ugen.

5. Drik 2-3 liter vand per dag

Start med to glas vand fra morgenstunden og fordel vandindtaget ud over dagen. Undgå sukkerholdige drikke - de fremmer fedme - inklusive alkohol (alkohol er ikke sundt; det feder og gør dig syg, så det skal  nydes i moderate mængder for smagens skyld). Tip: Vil du drikke alkohol, så drik langsomt, smag på hver mundfuld og drik vand til. Nyd helst alkohol sammen med mad, så det optages langsommere i kroppen. Erstat afsavn med sunde tilvalg. God appetit! Foto: Scottie Warman / Unsplash