Tæl IKKE kalorier: Guide til kaloriekontrol på nem måde

Af Marina Aagaard, MFT At tælle kalorier er ofte "kompliceret, trættende og unøjagtigt" og kalorietælling mindsker efter manges mening fornøjelsen ved madlavning og spisning. Er man i en situation, hvor man kan undgå det, bør man finde lettere måder til kaloriekontrol. Det bedste man kan gøre er så vidt muligt at holde sin vægt stabil livet igennem. Ved at motionere regelmæssigt, drikke tilstrækkeligt vand (undgå 'sukkervand') og spise efter kostrådene, sundt og med måde til daglig, så der er plads til lidt usundt af og til. Har man først taget på, er det vanskeligt at komme af med de overflødige kilo igen. Man bør undgå kur og i stedet gradvist med sundere livsstilstiltag få kroppen tilbage på sporet. Det kan kræve at man bliver mere bevidst om kosten og holder øje med kalorierne. Men bevar fornuften og det gode humør:
Lad være med at blive slave af kalorietælling, vejning (af mad og krop) og målinger. Nyd maden og nyd livet. Undgå fravalg. Vælg til: Mere af det sundere og velsmagende, og spis langsomt (tyg grundigt) med nydelse.

Guide til kaloriekontrol på den nemme måde

Det amerikanske firma Precision Nutrition, der giver gode råd om kost og vægttab og uddanner kost coaches har lavet to overskuelige, enkle og smarte plancher, der giver en generel rettesnor for dosering af en fornuftig mængde mad. Guide til kaloriekontrol en simpel guide K PrecisionNutrition Guide til kaloriekontrol en simpel guide M PrecisionNutrition

Precision nutrition kaloriekontrol guide

[Til mængden på tallerkenen ved hvert af dagens måltider; morgen, middag, aften]. Hvert måltid bør indeholde protein, kulhydrater og sundt fedt i et passende forhold og en passende mængde.   Protein (proteinrige fødevarer, kød, fisk, æg o.l.) - i hvert måltid For kvinder: En portion på størrelse med hvad der kan være på en håndflade. For mænd: En portion på størrelse med hvad der kan være på to håndflader. Grøntsager - i hvert måltid For kvinder: En portion på størrelse med en knyttet næve. For mænd: En portion på størrelse med hvad der svarer til to knyttede næver. Kulhydrater (kulhydratrige fødevarer, ris, pasta, kartofler o.l.) - i de fleste måltider For kvinder: En portion på størrelse med hvad der kan ligge i en krummet hånd. For mænd: En portion på størrelse med hvad der kan ligge i to krummede hænder. Fedt (fedtrige fødevarer, nødder, olier o.l.) - i de fleste måltider For kvinder: En portion på størrelse med en tommelfinger For mænd: En portion på størrelse med to tommelfingre   Note: Guiden fungerer som et udgangspunkt, den er fleksibel, og man bør justere portionerne efter sult, mæthed og andre vigtige mål [helbred og fysisk aktivitetsniveau]. God appetit.