Undgå skiskader: 10 Gode Råd og 1 Dårligt

Af Marina Aagaard, MFT Mange tusinde danskere tager hvert år på skiferie og ifølge de seneste tal får flere end 17.000 danskere brug for deres skiforsikring! En del har ingen skiforsikring og kan risikere selv at skulle betale fra 100.000 til over 1 mio. kroner, især i tilfælde af at også andre er involveret i ulykken.

Skiferie_uden_skader_skilift

Ud over dårlig form er alkoholindtagelse i forbindelse med skiløbet en hyppig årsag til skader. År efter år tumler fulde danskere rundt på pisten og er til fare for sig selv og andre. Forhåbentlig kan artiklen Brandert på skiferien kan koste dyrt, i JP Erhverv, 26.1.2013, få danske skiturister til at tænke sig bedre om fremover, for indledningen lyder: "Flere forsikringsselskaber dækker ikke skader på skiferien, der er opstået efter indtagelse af alkohol. Det kan blive en økonomisk katastrofe at køre galt på pisterne efter for meget jægerte". Da jeg selv ved et par lejligheder er blevet kørt ned bagfra af beduggede og overmodige snowboardere og skiløbere, en gang med en læderet skulder og 1 års smerter til følge, vil jeg gerne give disse 10 gode råd, gerne til deling, så flere kan køre sjovt og sikkert på pisterne - i år og fremover.

Undgå skiskader

Eller: 10 råd til en sikker (sikrere) skiferie

1. Træn styrketræning og stabilitetstræning.

Træn op før skiferien. Start helst mindst tre måneder før. Al træning er dog bedre end ingen; få simple øvelser kan forberede muskler og motorik. Sørg for at din træning er skispecifik, almen fitness er o.k., men ikke optimal.

2. Tjek altid bindingerne.

Tjek bindingerne inden du sætter ud på ski. Det er ikke alle udlejningsforretninger, der tjekker lige godt. Spørg en skilærer om hjælp.

3. Hav støvler, ski og stave, der passer til dig.

Få hjælp til at finde det rigtige udstyr. Lej i starten for at prøve det. Spørg flere skikyndige om råd og lad dig ikke lokke af knaldtilbud på superski, som ikke passer til dig og din teknik.

4. Løb med skihjelm.

Løb også med rygskjold, hvis du er til mere avanceret skiløb, som fx off-piste ture. Skitøjet er 'mindre vigtigt' og behøver ikke at koste en formue, men du får en bedre oplevelse, hvis du er iført behageligt sved-transporterende skiundertøj og en velsiddende todelt dragt, der ikke fylder for meget.

5. Læs og overhold skireglerne (se dem HER).

Følg reglerne for sikkert skiløb for din egen og for andres skyld. Som i trafikken er det fx den bagvedkørende, der skal tage hensyn til forankørende.

6. Vær frisk når du løber på ski.

Løb ikke, når du er træt. Stå ikke lige ud af bilen eller bussen efter en lang køretur, hvor du er udmattet, og ud på pisterne. Så kan din første skidag blive din sidste. Vær også varsom på tredjedagen, hvor der ifølge forsikringsselskaberne er mange skader, på grund af træthed og ømhed.

7. Brug hovedet.

Vær smart, dvs. fornuftig. Vær ikke overmodig. Start forsigtigt, få undervisning i skiløb og løb ikke hurtigere end, at du har kontrol over skiene. Dumdristige skiløbere tager tit andre med sig i faldet; det kan udløse store bøder. Hold dig midt på pisten, så du ikke kører ud i andre, der kommer kørende bagfra.

8. Drik aldrig alkohol på pisten.

I den tynde luft slår det hårdere og selv små mængder kan føre til at du bliver dårligere til at styre benene. Der er mange, der har ødelagt deres korsbånd for livet pga. alkohol i løbet af dagen. Hold dig til kaffe, te eller varm chokolade og vand. Lad after-skiing foregå efter skiløbet!

9. Se dig godt for.

Vær opmærksom. Hold øje med advarselsmarkeringer og farlige områder. Tjek pisternes og løjpernes tilstand (forsikringsselskaberne registrerer ifølge JP markant flere skader, når der ikke er ret meget sne). Hold øje med andre skiløbere.

10. Beskyt dig, hvis du falder.

Lær faldteknikker. Falder du, skal du holde benene og armene bøjede og ind til kroppen, indtil du er stoppet med at glide. Lad være med at tage fra med armene eller strække benene ud.

Et dårligt, eller mindre godt, råd: 

I den ovennævnte artikel er det allerførste råd til at undgå skiskader: Træn udholdenhed og smidighed i ca. to måneder før ferien. (...). Lige præcis de to områder er dog ikke de vigtigste i relation til god alpin skiform. Udnyt din træningstid rigtigt: Vigtigst er styrketræning, herunder eksplosivitet (bremsekraft), samt stabilitet og balance, så du står sikrere på skiene. Smidighed har stort set ingen indflydelse på præstationen i alpint skiløb og selvom generel udholdenhed er en klar fordel, så man ikke bliver for træt, kan det ikke stå alene som her. Obs.: I langrendsskiløb er ekstra udholdenhed til gengæld en stor fordel. Bemærk: Almen bevægelighed, smidighed, er en fordel generelt, så man ikke får stramme muskler over tid, hvilket forringer sundhed og præstation.

Sådan bliver du prof på pisterne

Ud over fortræning, så du bliver fysisk fit, er viden om teknik og tekniktræning afgørende. Her kan du følge med i JP's inspirerende serie om, hvordan man undgår fejl og får en bedre stil i sit skiløb: Her er de første fejl på ski. Skiløb er fantastisk. Det skal det blive ved med at være. Rigtig god fornøjelse på skituren.