Falsk faktor tryghed? Undgå solskoldning til sommer

Sol er sundt, dagligt dagslys liver op og fremmer D-vitamin produktion. Samtidig skal man være forsigtig, fordi ultraviolet lys er den primære årsag til hudkræft.
Nyd en smule sol, cirka 15 min. om dagen på ansigt og arme, og undgå at blive forbrændt (Prof. D. Bennett, Cell Biology, St. George's University of London).

Falsk faktor tryghed sol solhat solbeskyttelse Marina Aagaard blog travel rejse fotoSolhat - set i Portugal - er en sikker, simpel og billig solbeskyttelsesmetode til toppen af kroppen.

Falsk faktor tryghed

Mange får hudkræft, fordi de opholder sig i solen og glemmer at passe på og undgå forbrændinger. Andre passer på, men på den forkerte måde: I disse dage har medierne fokus på, at: Soldyrkere bruger solcreme med den højeste faktor, helt op til faktor 30-50, for at være på den sikre side, men smører alt for lidt på. Det nyeste budskab er:

Brug masser af solcreme i solen

 • Smør rigelig solcreme på.
 • Smør solcreme på mindst hver tredje time og efter badning.
 • Smør gerne faktor 15-30 på - det vigtigste er typisk rigelige mængder.

Solråd fra Kræftens Bekæmpelse

 1. Skru ned for solen mellem 12 og 15. Pas også på overskyede sommerdage; skyerne slipper 30-70 % af solstråling igennem, så hold øje med uv-indeks. Pas på både ved havet og i haven.
 2. Skygge; ved uv-indeks 3 eller mere; tøj, hat, solcreme og skygge.
 3. Solhat og beskyttende tøj.
 4. Solcreme: - Smør en håndfuld på kroppen (40 ml for til voksne, 20 ml til børn). - Smør på 20 min. før du går ud i solen. - Smør på over hele krop, husk ører, næse og mund (er også udsat for hudkræft)
 5. Sluk solariet. [Undgå (overdreven) solariebrug]

Tips ved forbrænding

 • Hold dig væk fra solen indtil rødme, ømhed og afskallet hud er væk.
 • Drik rigelig med vand og smør jævnligt med fugtighedscreme.
 • Er forbrændingen helt mørkerød, anbefaler cancer.dk at du søger læge.
Sollys, dagslys er sundt, men nyd solen med måde.