Sund med kost: Kan man spise sig fit og rask?

Af Marina Aagaard, MFT Inden for idræt ved man, at kosten har væsentlig indflydelse på præstationsevnen. Uden for sportsverdenen er man også klar over at kosten er essentiel, men de fleste tænker ikke i dagligdagen over, hvor vigtig maden er for helbred og velvære.  Mange kostguruer påstår at sundere kost kan kurere alle mulige former for lidelser. Af og til er udsagnene så bastante, at det får såvel ernæringsforskere som lægmænd til at slå bremserne i og opponere (selvom historierne kan have basis i fakta). Sund med kost avocado photodiscEfterhånden opfattes kost-og-ernæring-anbefalinger af meningmand som en jungle af tilsyneladende modstridende råd, som mange næsten opgiver at forstå og følge. Men når en af verdens førende træningsfysiologer udtaler sig omkring kostens betydning for velvære, vægtvedligehold og sundhed, må man spidse ører med et åbent sind:

Sundhed

I de senere år er der kommet stigende fokus på anti-inflammatorisk kost. En kost, der forsøger at begrænse inflammation, betændelsestilstande i kroppen. Både sundhedsforskere og diætister oplever meget positive resultater i praksis. En del af strategien omfatter at indtage sundere fødevarer og begrænse de fødevarer, der øger risikoen for inflammation. Hvad angår simple kulhydrater som sukker, der skaber inflammation, så er anbefalingen, at man reducerer indtaget, for det har taget overhånd.
Hvad der skræmmer mig er (...), at omtrent 80 % af kronisk dårligt helbred, som vi behandler, har baggrund i ernæring og hvis man ikke adresserer den ernæringsmæssige årsag, men kun giver medicin, så lindrer man bare tilstanden [i stedet for at behandle den]. Professor Tim Noakes, MSc.

Præstation

Kulhydrater skaber en inflammatorisk tilstand i kroppen og når man træner hårdt, får man også inflammation (...) [man må søge at minimere problemet]. Jo længere distance, man skal gennemføre, desto større af gavn har man af LCHF (low-carb high-fat) kost, men selv de, der dyrker høj-intensiv aktivitet (idræt), kan have gavn af mindre kulhydrat; fordelen har vist sig at være:
  • Markant fedttab (hvilket påvirker præstation positivt)
  • Mindre ømhed (DOMS)
  • Hurtigere restitution
  • Overskud til at træne hårdere
Selv høj-intensiv træning ud over 30-45 minutter kan have gavn af low-carb high-fat.
"Vi er forskellige. Man skal ikke finde sit maksimum eller minimum, men sit optimum, sit 'sweet spot', nok ikke 50 g eller 500 g, men måske maksimum 150-200 g kulhydrat per dag. Så man [for]bliver slank og præsterer godt." Professor Tim Noakes, MSc.

Sund fornuft og kost

Der er utallige koststrategier. Det afgørende er, at alle mennesker er forskellige og har forskellige behov. Derfor er der ikke én enkelt strategi, diæt eller kur, der virker for alle. Man skal forholde sig kritisk til kostråd, også dem fra eksperterne. Det handler grundlæggende om at spise moderat og fornuftigt (sundere) og lytte til kroppen. Med disse almindelige, klassiske fødevarer i ens daglige kost, er man godt og bredt hjulpet, ifølge professionsbachelor i sundhed og ernæring på Professionshøjskolen Metropol, Preben Vestergaard Hansen (DR Lev Nu):
  • Fisk
  • Rapsolie eller olivenolie
  • Alle former for nødder
  • Avocado og oliven
  • Dansk frugt
  • Danske rodfrugter
  • Bønner, linser, kikærter
  • Kål, kartofler, broccoli, ærter, blomkål, bønner
  • Magert kød
  • Rugbrød
  • Ost og surmælksprodukter
  • Vand og lidt vin

Kan man spise sig fit og rask? Det er et godt spørgsmål. Man kan i alle tilfælde spise sig fittere og raskere. God appetit.

Hør mere:

Fordrag med professor Timothy Noakes, fysiolog og forfatter til Lore of Running. https://soundcloud.com/bmjpodcasts/high-fat-for-health Foredrag med Dr. Peter Brukner, fysiolog og ACSM medlem. https://soundcloud.com/bmjpodcasts/professor-peter-brukner-on-food-as-medicine-no-industry-funding?in=bmjpodcasts%2Fsets%2Fbjsm-1

Læs mere:

DR Lev Nu: Madmagasinet tester: Kan man virkelig spise sig rask? DR Lev Nu: Her den sundeste mad i en god dansk kost DR Lev Nu: Ekspert om superfood: Der findes ikke mirakelmad. DR Lev Nu: Kogebogsforfatter: Der findes mad med særligt potentiale. Madforlivet: Anitinflammatorisk kost