Fedmeoperation som 18-årig? Hvor fedt er det?

Af Marina Aagaard, MFT En læge i Sundhedsstyrelsen foreslår, at der nu skal åbnes op for at fedmeoperere unge i 18-25 års alderen med BMI >40 med såkaldt Gastric Bypass. Skal det virkelig være sundhedssektorens bedste bud på fedmebehandling? En læge fortalte mig, at ja det er det. Det er klart, at man skal bruge de behandlinger, der er, når det er nødvendigt, og de virker. Desværre har et par udsendelser om de behandledes mange gener og smerter gjort det klart, at der bør handles, før det kommer såvidt, at det er eneste udvej ... i så ung en alder. Fedmeoperation DAVID HOLT17025842900_540058ede3_o

Fedmeoperation

Det er rystende at det er kommet dertil, at unge har behov for at fedmeopereres. Ja: Fedme har alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, er forbundet bl.a. med muskel-skelet problemer, hjerte-kar sygdomme, kræft og diabetes type 2. Fedme bør derfor behandles på en eller anden måde. Måske mere holistisk og hellere før end senere?

Hvorfor er der ikke større fokus på forebyggelse?

Før 00'erne så man stort set ingen alvorligt fede i Danmark. Nu er fedme af flere årsager blevet et stort og belastende problem for både den enkelte og for samfundet. Hvorfor ikke finde (individuelle) årsager og sætte tidligt ind, mens tid er: Med kognitiv terapi, coaching, opmuntring, besøgsvenner, kost- og livsstilsvejledning og overkommelig fysisk aktivitet og motion. Man kunne få et meget stort antal psykolog- og diætist-samtaler og træningstimer for beløbet for én operation samt livslang opfølgning.

Der er en pris

Fedmeoperationer koster samfundet 70.000 DKK per styk. Men for patienten er det endnu dyrere; det er et virksomt, men stort og alvorligt indgreb: Efter operationen skal man kontrolleres resten af livet med blodprøver, tage tilskud og følge en (restriktiv) diæt. I visse tilfælde er der mere eller mindre alvorlige bivirkninger eller komplikationer og gennem tiden er flere af de opererede stået frem i medierne og har ligesom Adipositas-foreningen rådet andre til så vidt muligt at undgå det eller se det som sidste udvej. Der er ingen nemme løsninger, men Danmark (vi) må kunne gøre det bedre end nu og bremse fedmeepidemien, så unge - og voksne og ældre - kan få bedre liv. Eller hvad siger du? Kommentarer eller historier er meget velkomne.
Foto: London Monday April 20 2015 004 Obese Woman via photopin (license)