I form til golf: Træn op og undgå belastning af lænd

Af Marina Aagaard, MFT Bedre golf? Lavere handicap, højere humør og mere fornøjelse. Kend til fakta og farer og dyrk golf grundtræning, golf fitness. Golf er en af voksne danskeres favorit motionsformer og har mange sundhedsfordele, men der er også en høj forekomst af skader. NF9E9841_ISøToMBag

I form til golf?

Hele året er golf sæson! Ikke kun for mig, der holder Golf Fitness trænerkurser og foredrag, men også for golfere, der vil i bedre form. Et uforholdsmæssigt stort tidsforbrug på træning og spil samt fejlagtig teknik er de to hovedårsager til skader blandt golfere, og hver har specifikke forskelle hos professionelle og amatører.

Skader og skadesforebyggelse

Skaderne kommer af enten mange gentagne belastninger eller et akut traume, typisk under svinget, i sjældnere tilfælde af at man rammes af en golfbold ... Skader ses primært i:
  • Albue
  • Håndled
  • Skulder (non-dominante side)
  • Lænd
Mange af disse skader kan forebygges via
  1. Grundtræning; før-sæson og helårs sports-specifikt program med: styrke-, mobilitets- og konditionstræning samt
  2. Opvarmning; kort, golf-specifik før-golf opvarmningsrutine, og
  3. Instruktion; undervisning med justering af ens golf sving til egne fysiske kapaciteter og begrænsninger. (Thériault G, Lachance P. Golf injuries).

Lænderyg problemer og forebyggelse

Studier har vist at lændesmerter i golf udgør mellem 18% og 54% af alle dokumenterede lidelser, hvilket gør det til den typiske golf skade. Den høje forekomst af lændesmerter ser ud til at have mange årsager selvom: Den asymmetriske og kraftfulde natur af svinget sammen med den uforholdsmæssigt store volumen spil og træning, især blandt elite spillere, ser ud til at være typiske skadesfaktorer. (Lindsay DM, Vandervoort AA. 2014. Golf-related low back pain): Andre faktorer:
  1. Fejl i svinget med overdreven sidebøjning og overrotation af ryg
  2. Unormal muskel rekruttering
  3. Dårlig torso udholdenhed
  4. Hæmmet lead (start) hofte intern rotation
  5. Brug af unødvendigt belastende kølle transport metoder
Forskerne anbefaler følgende metoder til at kontrollere eller eliminere overdreven belastning på lænden:
  • Reducere mængden af spil og træning (!)
  • Søge professionel assistance (golf pro) for at justere sving bevægelsen
  • Forbedre torso og hofte bevægelighed
  • Øge styrke og udholdenhed i torso
  • Overveje andet fodtøj
  • Undgå at bære golf bag'en  
Ved at følge nogle eller alle af disse anbefalinger skulle det give spillere mulighed for at fortsætte med at nyde golfspillet hele sæsonen igennem uden skadespauser og fortsætte med (bedre) golf år for for år langt op i årene.

Læs mere:

Golf Fitness - stærkere fysik og bedre golf