Løb og smerter i foden? Find årsag og find alternativer

Af Marina Aagaard, MFT Fødderne bærer hele kroppens vægt, så de skal holde til store belastninger. Også når man løber, hvor landingen er tungere end under gang; belastningen under løb er ca. 2-3 gange kroppens egen vægt. Belastning i den rigtige dosis er en fordel, for det styrker knoglerne. Omvendt kan for høj belastning og forkert belastning give smerter, fx i fødderne. I det tilfælde er det vigtigt at finde årsagen, så man kan sætte ind med den rigtige løsning, så smerterne ikke forværres eller bliver kroniske.

Løb og smerter i fod

Jeg har løbet 2 x 40 minutter om ugen i cirka et halvt år. Og nu er jeg begyndt at få ondt under den ene fod i svangen.  Hvad gør jeg forkert? Er det måden jeg løber på, sætter jeg foden forkert, når jeg lander, er det skoene, er det mine fødder (jeg har fået at vide, at jeg er platfodet) eller kan det være, at jeg skal dyrke en anden form for motion? Det er ikke sikkert, at du gør noget forkert. Det kan være at dine fødder ikke er gearede til at løbe (længere distancer). Det kan også være p.g.a. løbestilen, skoene eller løbeprogrammet. Her under er nogle forslag, men da enhver krop er unik, bør du få kigget på dine fødder og løbesko samt få tjekket din løbestil hos en specialist, så du kan finde årsagen og en passende løsning for dig.

Løb og smerter i fodFødderne

Hvis man har platfod, er fodbuen ikke så god til at absorbere stød og det kan være problemet. Ved platfod eller overpronation kan man i nogle tilfælde fint løbe videre ved at vælge andre sko eller benytte specialsåler eller indlæg. Det er dog væsentligt, at det er en specialist, der finder ud af om det er den rette løsning. Man bør ikke selv eksperimentere med indlæg, da det kan forværre problemet. Bemærk, at barfodsløb også kan være en mulighed (kræver gradvis optræning).

Overbelastning

Årsagen til smerter kan også være overbelastning, fx kan 2 x 40 minutter om ugen være for lang en distance i starten og måske er distancen per uge øget for hurtigt. Er det overbelastning, kan man forsøgsvis sætte løbedistancen ned og måske veksle med gang, hvor der ikke er så stort et stød op i foden og kroppen. Et alternativ er træning på en crosstrainer i fitnesscenter; man træner med en bevægelse der ligner løb, men uden så stor belastning på fødderne.

Løbestilen

Af og til er det løbestilen, der skal pudses af. Når man løber, bør man fordele belastningen ud over foden. Løbet skal helst være relativt hurtigt og 'let', ikke for langsomt og tungt, hvilket kan være ekstra belastende. Jeg vil anbefale en løbetest hos en fysioterapeut, som også kan tjekke fødderne.

Handleplan

Af og til 'driller' kroppen. Det sker. Giv ikke op. Find ud af årsagen: Får man ikke i første omgang et svar, må man spørge en anden (fysioterapeut, læge, træner). Måske bliver man midlertidigt nødt til at trappe ned med sit løb, men man skal ikke opgive løb eller håbet om at løbe, før man har undersøgt ovenstående og afprøvet andre midler (sko) og metoder (stil). Løb er dog ikke altid det bedste valg som motionsform. Et tilsvarende alternativ er powerwalking, rask gang. Her får man mange af de samme fordele: Frisk luft, natur og konditionstræning samtidig med at belastningen på fødderne er mindre. Cykling er også et oplagt alternativ eller supplement til løb: Konditionen bliver trænet uden at fødderne bærer kroppens vægt, så det fungerer fint som en aflastende aktivitet. Rigtig god fornøjelse.