Fitness og styrketræning tip: Tæl ned 8-7-6-5-4-3-2-1

Af Marina Aagaard, MFT Af og til er det de små ting, der gør forskellen. Også små mentale ting kan gøre forskel. Under træning og ellers.

Countdown_Exercise_Marina_Aagaard_blog

I fitness, styrketræning og bodybuilding løfter man ofte vægten 8-12 repetitioner (ACSM, 2011) med henblik på udvikling af styrke og udholdenhed. Man kan også løfte progressivt tungere, fx første sæt med moderat vægt og 10 repetitioner og i de næste sæt gradvist tungere vægt og færre repetitioner; 8 - 6 - 4. Der er mange muligheder.

Tæl ned

Tæl ned fra 6, 8 eller 10. Uanset om man går efter 6, 8 eller 10 repetitioner kan det være en smart mental strategi, at man i stedet for at tælle op, når man tæller antal repetitioner, tæller ned fra det ønskede antal (et smart tip fra Christian Thibaudeau, canadisk bodybuilder, styrkecoach og flittig træningsskribent for blandt andre T-nation.com). Ved at tælle ned har man man allerede visualiseret og konkretiseret det ønskede antal og øget chancen for at nå netop det antal. Tallet er allerede 'nået'. I tung træning er der, når man tæller op lidt større risiko for at 'misse' de sidste rep. I holdtræning tæller instruktøren også som hovedregel ned, fordi det fortæller hvor mange gentagelser, der er igen. Tæller instruktøren op 1, 2, 3 ... er det ikke til at vide, hvor mange løft eller trin, der er tilbage, og derved er det sværere for holddeltagerne at disponere kræfterne. Rigtig god træningslyst.