Kost og sundhed: Måltider og mellemmåltider?

Af Marina Aagaard, MFT Måltider? Hvilket antal per dag er bedst? Det burde ikke skabe forvirring. Alligevel er mange i tvivl om det anbefalede daglige antal måltider og morgenmad og mellemmåltider eller ej? Lad din mavefornemmelse (og dit energiniveau) guide dig.

Måltider og mellemmåltider

Morgenmad_maaltid_Marina_Aagaard_blog Generel anbefaling: Spis: 3 hovedmåltider: Morgen, middag og aften. Et gammelt sundhedsråd lyder:
"Spis som en konge om morgenen, som en prins om eftermiddagen og som en tigger om aftenen."
Med måde naturligvis (jf. spis som en konge). Desuden anbefales ved behov: 3 mellemmåltider - de er ikke påkrævede; behovet er individuelt. Man kan (og bør måske) undvære dem.

Formålet med mad

Mad handler om at indtage tilstrækkelig energi til at opretholde kroppens livsvigtige processer og til de aktiviteter, vi foretager os i hverdagen. Mængden skal afbalanceres i forhold til, om vi er meget eller lidt fysisk aktive. Spisning og mængden af måltider handler om at holde et stabilt energiniveau, blodsukkeret stabilt. Spiser man en afbalanceret kost med kulhydrat, protein og fedt (i hvert måltid), så man får tilstrækkelig energi og føler sig mæt (ikke overmæt), tilpas, veloplagt - og ikke er sulten eller træt, før næste hovedmåltid, så kan de 3 hovedmåltider være nok. Rigtig god appetit.

Læs mere:

Dit energibehov og beregning