Vaneændring tidsramme: Hvor lang tid tager det at få nye vaner?

Af Marina Aagaard, MFT Nye vaner? Det kan være en enkelt lille ting man gerne vil forbedre. Alligevel tager det tid før den ændrede adfærd sætter sig fast og bliver automatisk; en ny vane. Hvor lang tid tager vaneændring? Vaneændring tidsramme nye vaner Trevor_Brady_Old_Route_66_FreeimagesFind vejen. Tag den rigtige vej (for dig). Tag den lige vej. Hold dig på vejen, vejen fremad.

Vaneændring tidsramme

Hvor lang tid tager det om at danne nye vaner?
  • 66 dage om en ny vane; gennemsnitligt antal dage før en ny vane er blevet automatiseret (Lally, 2010).
  • 18 dage op til 254 dage (over 8 måneder) kan vaneændring tage.
  • Antal dage afhænger af kompleksiteten af den nye vane.
  • 1-2 off-dage er o.k. En dag eller to, hvor man ikke følger den nye vane, mindsker ikke chancen for at danne en ny vane.
  • Nogle mennesker tager længere tid end andre om at danne nye vaner.

Vaneændring guide

Tre tips til en fornuftig strategi målrettet en overskuelig vaneændring tidsramme:
  • Vaneændring er ikke en alt-eller-intet proces, vær realistisk.
  • Vaneændring kan tage lang tid, vær tålmodig.
  • Vaneændring kan være svær, tag en ny vane ad gangen, vær praktisk.

Vaneændring på 21 dage

Mange bootcamps og lignende kører med en vaneændring tidsramme på 21 dage. Men hvad handler det egentlig om? 21 dage om at danne en ny vane? Ifølge nogle kilder handler det om den tid, det tager for at vænne sig til en protese. Ifølge livsstilsskribenten James Clear fra en amerikansk plastikkirurg Maxwell Maltz som i 1950'erne opdagede at patienterne typisk tog 21 dage om at acceptere deres nye ansigt. Han beskrev dette i en bestseller om adfærdsændring, Psycho-Cybernetics, hvor han nævner at "det tager mindst omkring 21 dage for et tidligere mentalt billede at opløse sig og et nyt at danne sig". Mange selvhjælpsguruer tog afsæt i hans værk, men undervejs forsvandt ordet "mindst" og kun 21 dage blev tilbage og det blev citeret så ofte, at det blev fakta. Ifølge Clear er det klart at "21 dage" myten er så udbredt. Det er et kort nok tidsrum til at kunne motivere og langt nok til at virke troværdigt. Læs mere: Lally P et al. (2010): How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. Eur. J. Soc. Psychol. 40, 998-1009 (2010). Rick Nauert, PhD: Pairing CUes With Intrinsic Reward Can Make Exercise Stick 5 ting der virker: Nye vaner, motivation og viljestyrke
Foto: Trevor Brady.