Sundhedssystem chok: Ville du spise dette mellemmåltid på hospital?

Af Marina Aagaard, MFT Chips og småkager som mellemmåltid på hospitalet? Så er der ikke noget at sige til, at sundheden i Danmark skranter! På sygebesøg på hospitalet. Mit blik falder på et stykke papir til de indlagte patienter. Mellemmåltid på hospital Marina Aagaard blog mad sundhed

Mellemmåltid på hospital

Teksten starter positivt: Når man er syg, har kroppen brug for ekstra energi ... derfor tilbydes mellemmåltider til alle patienter ... Du kan vælge mellem:

Chips

Det første emne på listen! Og netop en chips pose er valgt som blikfang på listen??? Det er chokerende. Chips er på alle tiders sorte liste over usunde fødevarer! Ja, de smager godt, men er ekstremt fede og salte og bør rationeres til sjældne lejligheder. Chips burde vel ikke forekomme som almindelige mellemmåltider på hospitaler? En del danskere er bevidste om sund kost, men rigtig mange er ikke og vil måske automatisk vælge første emne på listen og få en snack som langt fra gør én mæt, sund eller modstandsdygtig overfor sygdom. Listen omfatter også følgende: Chokolade: Rittersport Småkager Chokoladekiks Hjemmelavet is Ja, der er godt nok rigelig energi ... og er man syg, kan man føle behov for at trøstespise. Det er dog som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Effekten er kortvarig, bidrager ikke med noget godt og giver i sidste ende det stik modsatte resultat. Når man er nede, kan man have behov for lidt hjælp til at træffe de rigtig valg. De nævnte 'mellemmåltider' kunne nok erstattes af noget lidt sundere som samtidig også er velsmagende og lindrende.

Bedre valg

På listen er der heldigvis også - hvilket ville være blandt mine umiddelbare valg: Blandede nødder, mandler og peanuts (som af flere årsager er et sundt valg) Hjemmelavet proteindrik (rigtig godt, især for de, der mangler appetit) Ren mørk chokolade (lidt sundt og fornuftigt i små mængder) Det stod ikke på listen, men på madvognen var der også frugt og selvom der er sukker i ville jeg nok mene at frugten (som kan spises sammen med lidt protein/fedt) burde fremhæves frem for småkagerne.

Sandwich

Sandwich, en gammel kending, var også på listen. Den så jeg tæt på: Helt hvidt brød med smør, fed ost og kogt skinke. På spisesedlen ser det ud som om sandwich er brød med korn eller fuldkorn og med tomat, agurk og salat; men nej. Af sundhedsmæssige årsager burde hospitalet skele til de officielle kampagner og som minimum have fuldkornsbrød (eventuelt lyst uden kerner, men fuldkorn). På hospitalet skal man naturligvis tage hensyn til danskernes almindelige, udbredte madvaner uden al for megen sundhedsfanatisme. Alligevel burde man nok i højere grad i hospitalsvæsenet arbejde hen imod at den danske befolkning præsenteres for sundere alternativer (nudging) med henblik på sundere (mad)vaner - for både velsmag, velvære og sundhed på sigt. Eller hvad mener du?  

Efterskrift

Klogere kan man jo altid blive med årene. Ovenstående står jeg ved. Der burde være et bredere udvalg. Til gengæld er det bagklogskabens ulideligt klare lys også nødvendigt at tilføje: For nogen er det så vanskeligt at tage på - eller vigtigt at tage på hurtigt - at de ekstremt kalorietætte tilbud har sin plads. Madlede kan også være en bivirkning ved sygdom og så er det måske påkrævet med alternative tilbud. Ved maveproblemer er de grovere, uforarbejdede produkter ikke altid sagen.