Funktionel træning: Træner du muskler eller bevægelser?

Af Marina Aagaard, MFT Funktionel træning er al træning som har til formål at optræne eller træne kroppen specifikt til hverdag og idræt. I starten kan man træne isolationsøvelser for enkelte muskler, mens målet på sigt er sammensatte bevægelser. Men ... Muskler eller bevægelser Flow movement Marina Aagaard fitness blog

Muskler eller bevægelser

Funktionel træning handler især om helkropsbevægelser, så mantraet har længe været:
Train movement, not muscles (træn bevægelse, ikke muskler)
Bodybuilding handler om skulptering af kroppen og muskeltilvækst, så fokus er især på:
Train muscles, not movement (træn muskler, ikke bevægelse)
I træningsplanlægning bør man overveje, hvilke øvelser, der er relevante for den, der træner, og for målsætningen på kort og langt sigt i et træningsforløb.

Bevægelser og muskler

I stedet for at tænke på de ovennævnte principper som fuldstændigt adskilte - hvilket opleves i forskellige sammenhænge og træningskulturer - kan de to metoder med fordel understøtte hinanden. Normalt ikke blandet sammen, men i adskilte programmer i en træningsplan (periodisering).
Train movement and muscles (træn bevægelse og muskler)
Træning af udvalgte og muskelgrupper har en vigtig funktion i indlæring og opbygning af styrke i et særligt område, blandt andet fordi "kæden er kun så stærk som det svageste led", derfor skal der af og til sættes specifikt ind, for at skabe afbalanceret styrke og stabilitet. Et 'funktionelt' træningsmål, også i almen fitness, er en adræt og stærk krop. Rigtig god træningslyst.