Den bedste øvelse? Sådan finder du den

Af Marina Aagaard, MFT Overskrifter, der lover det bedste af noget, sælger bedre end overskrifter, der bare lover noget 'godt'. 'Den bedste' indebærer til gengæld en risiko for oversalg og at 'den bedste' faktisk ikke er 'den bedste'.  Du vil vide hvilken øvelse der er den bedste? Det vil jeg også gerne. Det er der rigtig mange andre, der også gerne vil. På internettet er Best exercise det næstmest søgte inden for træning i øjeblikket (nummer et er planken).

Den bedste øvelse

I dag fulgte jeg links til nogle amerikanske 'Best exercise' sider. En skuffelse: Middelmådige øvelser, der på ingen måde er de bedste. Sådanne sider er der mange af, så hvad gør man, hvis man vil være 100 % sikker på at finde den bedste øvelse? I ugeblade kan man finde træning der omfatter alt fra uvirksomme simple øvelser til supereffektive intelligente øvelser. Også på seriøse idræts- og træningssider findes træning i spændet fra supereffektive smarte øvelser til uvirksomme simple øvelser. Og hvad er hvad? Det ses uheldigvis ikke altid ved første blik. Det mærkes heller ikke altid, for det er ikke nødvendigvis de øvelser, der mærkes meget (hårdt), der er bedst. Den bedste øvelse Squat jump Marina Aagaard blog fitness Person og målgruppe? Forskning, forsøg, kan vise resultater, der peger på at en øvelse er en af de 'bedste'. Men forsøg kan have vekslende kvalitet og desuden være lavet med henblik på enkeltstående faktorer og for særlige målgrupper ? topatleter eller svagelige ældre ? så resultater ikke umiddelbart kan overføres til egen træning. Tjek derfor forsøgsdetaljerne. EMG? Man kan sætte elektroder på musklerne og måle aktivitet, muskelspænding, EMG ElektroMyoGrafi (den elektriske aktivitet i musklerne). Så kan man se, hvilke øvelser, der udløser den højeste muskelspænding; en populær metode i.f.m. styrketræning. Det kan vise, at en øvelse aktiverer musklen maksimalt, men er ikke nødvendigvis det samme som, at den øvelse er den bedste for alle, for mange faktorer spiller ind. Hvad gør man? Søg viden og rådgivning Man kan lade sig inspirere af forskelligartede kilder; samtidig er det anbefalet at gå gradvist til værks, bruge sin sunde fornuft og lytte til kroppen, for alle er forskellige og det, der virker godt for en, virker ikke nødvendigvis godt for en anden. Forsigtighed er smart, for fx overbelastningsskader mærkes ofte ikke, før det er for sent. Det er en fordel at spørge en dygtig træner til råds, så man får viden og vejledning. Er man syg eller har skavanker bør man desuden spørge sin læge eller anden behandler om anbefalinger, så træningen gør gavn og ikke skade.

Guide til de bedste øvelser

Vælg den bedste øvelse til formålet. Man bliver god til det man træner: Hvad? Hvilken fysisk kapacitet vil man forbedre? Kondition, styrke, koordination eller smidighed? Overkrop, krop eller underkrop? Øvelsen bør være målrettet det ønskede. Vælg den øvelse bedste øvelse til din krop. Øvelser skal matche helbred og form. Hvem? Den samme øvelse kan være enten god eller dårlig afhængigt af hvem der laver den. Begyndere kan blive overbelastede og komme i dårligere form af for hårde øvelser. Øvede kan blive undertrænede og demotiverede af for lette øvelser. Vælg den bedste øvelse nu og her. Øvelsen skal passe til tidspunktet. Hvornår? Er det i en periode med travlhed eller stress eller i en periode med overskud? Er det i starten, midtvejs eller langt henne i en træningsperiode? Er det sommer eller vinter? Er det i en sportssæson eller er det uden for sæsonen? Vælg den øvelse der motiverer dig. Motivation og hensyntagen til ovenstående punkter. Hvordan? Træning bør være motiverende, så man har lyst til at træne. Når det er sagt, så er det en klar fordel, at man i starten "lader sig motivere" af basisøvelser, der skaber et styrkefundament, der gør det muligt at udføre mere udfordrende øvelser senere. Vælg det redskab der virker bedst. Hvilket? Man kan veksle mellem diverse redskaber 'for sjovs skyld'; og variation giver også noget, men de 'bedste' øvelser med udstyr er de, der udnytter udstyrets kvaliteter optimalt. Der er ikke et enkelt 'bedste' redskab; det afhænger af person, øvelse og mål. Hvad er så den bedste øvelse?!

Den allerbedste øvelse?

Skulle jeg absolut vælge én enkelt (for alle, især i starten) ville det nok være squat, et stærkt fundament for alle underkropsøvelser og mange komplekse totaløvelser. Kan udføres med et eller begge ben, smalt eller bredt, med eller uden hop, lille eller stor bøjning, med eller uden krops- og overkropsbevægelse, med eller uden redskaber. Øvelser som bear crawl, hvor man kravler er også gode, men kræver en smule grundstyrke og håndledsstyrke. Eller hvad siger du?