Black Friday Shopping: Hvad handler det om? Er det sundt?

Af Marina Aagaard, MFT Black Friday, sort fredag, er det nye shopping sort i Europa. I ugerne op til flyder medierne over med reklamer for 'super shopping' på fredagen i november. Men hvorfor lige den dag? Og er shopping sundt? Thanksgiving Day er en national højtid og feriedag i USA og Canada. Den startede som en religiøs taksigelsesdag, hvor man takkede for høsten og det forudgående år, men er nu en almen festlig lejlighed. Thanksgiving afholdes i USA på den fjerde torsdag i November. Fredagen efter feriedagen skal handlen i gang igen, så derfor giver de handlende særlige tilbud på den dag, der nu er kendt som Black Friday, sort fredag. Black Friday shopping og sundhed Marina Aagaard blog

Black Friday

Hvorfor en fredag i november? Fordi amerikanske handlende bad præsident Roosevelt om at flytte Thanksgiving datoen tidligere, så der kom en tidligere start på julehandlen; fra 1941 sidste torsdag i november og følgelig shopping fredagen efter. Hvorfor en sort fredag? Ifølge the Guardian er der tre muligheder: 1) Sidst på året har handlende igen sorte tal på bundlinjen. 2) Sort relaterer til nedmærkningen af priser. 3) Sort af mennesker? Et udtryk angiveligt opfundet efter shopping kaos i Philadelphia. Hvorfor en Black Friday i Europa og Danmark? Fordi globale firmaer som fx Amazon begyndte på at lave Black Friday tilbud og det har bredt sig til Europa. Omsætningen alene i nethandel (Visa Europa) forventes at blive på omkring 1,9 milliarder - omsætningen i de fysiske butikker i Europa bliver på endnu flere milliarder.

Er (Black Friday) shopping sundt?

  • Shopping (handel) er sundt for nationaløkonomien.
  • Shopping (handel) gavner virksomhedsejere; de bliver gladere (sundere).
  • Shopping er nødvendigt for enhver for at skaffe varer; mad og andre livsnødvendige, sundhedsfremmende, fornødenheder.
  • Shopping, at bevæge sig rundt - i.s.f. at sidde eller stå stille - er sundt.
  • Shopping, købe (gaver) til sig selv eller andre, kan glæde og være sundt.
Shopping kan også være usundt, for økonomien, for humøret og for helbredet - hvis man køber for meget (som man ikke har råd til, så man ender i Luksusfælden), køber unødvendige ting (der stresser og fylder) og køber usunde ting, der gør en syg, bekymret eller overvægtig ... God fredag - shopping eller ej. Det var så her, at der burde være en Black Friday annonce for bøger og foredrag. En anden gang. For er Black Friday (extreme) Shopping måske ved at tage overhånd?