F.I.T.: Hvad er FIT, FIT formlen og FITT?

Af Marina Aagaard, MFT FIT er et akronym, initialord, dannet af forbogstaver. Internationalt dækker FIT over mere end 400 forskellige betydninger i forskellige sammenhænge.

FIT

Inden for sundhed og fitness er betydningen relateret til planlægning. FIT_Fitness_Traeningsmaengde_clipart_MP900387212 I forbindelse med træningsplanlægning og programlægning - i idræt, fysisk træning og fitness - er der tre nøglefaktorer, der styrer træningens udseende og resultater. De tre faktorer kan for nemheds skyld huskes som:

FIT-formlen

F Frekvens - hvor hyppigt - antal gange per uge I Intensitet - hvor hårdt - belastningen på muskler/kredsløb under træningen T Tid - hvor længe - varigheden af den enkelte træning Trænende og trænere kan planlægge ud fra det og generelle mængdeanbefalinger. Uanset almene anbefalinger er det afgørende, at der tages hensyn til: Alder og træningsalder (hvor længe der er trænet regelmæssigt), helbred, fysisk form og målsætning: Vil man i gang, vedligeholde en form eller forbedre formen?

FITT

Ud over F, I og T kobles der af og til et ekstra T på 'formlen' for at uddybe, hvilken type træning, der er tale om. For at opnå fysisk og mental variation - og eventuelt aflaste ved skader og sygdom - kan man variere træningsformen eller -typen: F Frekvens - hvor hyppigt I Intensitet - hvor hårdt T Tid - hvor længe T Træningstype - hvilken form for træning - eventuelt kombineret, crosstraining

Læs mere:

Motion og træning: Hvor lidt eller hvor meget?