Sundere og i bedre form? Vær SMART, sæt mål og se resultater

Af Marina Aagaard, MFT Mangler motivationen til motion og sundhedstiltag? Eller forsvandt motivationen undervejs? Så er det ikke nødvendigvis på grund af manglende viljestyrke, men måske blot på grund af manglende målsætning og planlægning. Alt for mange er skuffede over deres kost-og-træning resultater, fordi det ønskede vægttab, større muskler eller bedre kondition lader vente på sig. Og mangel på konkrete mål og planer er typisk blandt hovedårsagerne. Manglende mål og planer er heldigvis ret nemt at gøre noget ved. I stedet for at sige "jeg vil være slankere snart" eller "jeg vil løbe hurtigere", hvilket er ret diffust, handler det om at skabe klare billeder, mål, i hjernen, så tanker og handlinger strømlines i den rigtige retning. Specifikke, udtalte mål med præcise datoer på, eventuelt udfordringer og konkurrencer, er endnu en smart metode til at øge motivationen og vedholdenheden, compliance. Vær SMART Sæt mål Marina Aagaard blog motivation

Vær SMART

En meget populær og brugbar model i forbindelse med målsætning og planlægning er SMART modellen. SMART er et akronym, initialord, skabt af forbogstaverne for:

S Specifik

Man bliver god til det man gør, så man skal gøre det rigtige, det specifikke: Kroppen tilpasser sig de stillede krav, SAID, Specific Adaptation to Imposed Demands. # 1 Find ud af præcist hvad du gerne vil og målret din plan og dine tanker efter det.

M Målbart

Mål bør beskrives nøje, hvor mange kilo, kalorier, centimeter, sekunder, så man kan måle status og fremgang, eventuelt via tests. Det giver viden om kroppen og er ved fremgang meget motiverende og ved stilstand en hjælp til at ændre strategi. # 2 Mål/test/fotografer dig, aktuel status, i dag. Notér. Mål igen efter 1-2 uger/måneder.

A Aktivt, attraktivt og accepteret

A kan stå for flere ting (også achievable, opnåeligt). Mål bør være aktivitetsorienterede; med præcise handlingsanvisninger baseret på mål, der er attraktive og accepterede i ens egen (og eventuelt støtters) bevidsthed. # 3 Find ud af hvordan mål kan nås; hvilke ressourcer (støtte) og aktiviteter skal der til?

R Relevant og realistisk

Drømmemål er gode at have, men de skal deles op i overkommelige, realistiske delmål, der er relevante for netop dig, d.v.s. fysisk status, helbred, form og træningsalder, samt livssituation, mentalitet og motivation. # 4. Beskriv hovedmål (drømmemål). Opdel i overskuelige, opnåelige delmål.

T Tidsbestemt

Etabler eller fastsæt datoer for hovedmål og delmål. Der kan være flere hovedmål på vejen til et drømmemål. Efter målopfyldelse kan der ved behov sættes nye mål. Fastsæt tjekpunkter og tidspunkter, hvor mål og delmål skal være nået. # 5. Lav en plan/et skema eller blot en helt simpel tidslinje hvor tider og mål sættes ind.

Nå dine mål hurtigere med planlægning

Det er dokumenteret at målsætning og planlægning virker. Det behøver ikke være svært, tilpas SMART modellen til dit behov. Sæt mål og lav en plan - og nå resultaterne hurtigere og nemmere. God fornøjelse!

Læs mere:

Nå mål og nye vaner: SMART målsætning og planlægning SMART Fitness og Smart training Wikipedia: SMART criteria